Ενεργειακό κόστος, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότηση τα κύρια εμπόδια για τις κυπριακές επιχειρήσεις

Φωτογραφία από Ronald Carreño από το Pixabay




Το ενεργειακό κόστος και η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank) ενώ οι περιορισμοί στην χρηματοδότηση είναι το επόμενο πρόβλημα.

Η έρευνα της EIB «EIBIS 2022 — European Union overview» χρησιμοποιεί στρωματοποιημένη δειγματοληψία, είναι αντιπροσωπευτική και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους επιχειρήσεων και τέσσερις κύριους οικονομικούς τομείς (μεταποίηση, κατασκευές, υπηρεσίες και υποδομές).

Από την έρευνα προκύπτει ότι στα μακροχρόνια εμπόδια για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, το 90% των κυπριακών επιχειρήσεων αναφέρουν τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού όταν στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό απαντήσεων είναι 85%.

Στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό είναι: Αυστρία και Βέλγιο 91%, Κροατία 94%, Γερμανία 93%, Λετονία 89%, Δανία 86%, Φινλανδία 85%, Γαλλία 84%, Ιταλία 75%.

Στα μακροχρόνια εμπόδια για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, το 89% των ερωτηθέντων κυπριακών επιχειρήσεων κατονομάζουν την αβεβαιότητα για το μέλλον έναντι 78% των αντίστοιχων απαντήσεων στην Ε.Ε.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 97% το ψηλότερο στην Ευρώπη και το χαμηλότερο 60% καταγράφεται στην Ολλανδία.

Το ενεργειακό κόστος αναφέρουν ως εμπόδιο το 88% των ερωτηθέντων κυπριακών επιχειρήσεων ενώ στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό των απαντήσεων είναι 82%.

Το ψηλότερο ποσοστό 96% καταγράφεται στην Ελλάδα. Στις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, το ενεργειακό κομμάτι αναφέρουν ως μακροχρόνιο εμπόδιο: Αυστρία 84%, Πορτογαλία 89%, Κροατία 90%, Τσεχία 91%, Εσθονία 71%, Mάλτα 67%, Ολλανδία 66%.

Το ποσοστό των κυπριακών επιχειρήσεων που κατονομάζουν περιορισμούς στη χρηματοδότησή τους είναι 71% και των ελληνικών 72% από τα ψηλότερα στην Ευρώπη ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 43%.

Το χαμηλότερο ποσοστό ως εμπόδιο χρηματοδότησης σημειώνεται: Δανία 19%, Ολλανδία 23%, Βέλγιο 37%, Εσθονία 42%, Ισπανία 58%.

Το 63% των κυπριακών επιχειρήσεων σύμφωνα με την έκθεση αναφέρει ως εμπόδιο τους εργατικούς κανονισμούς και στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 60%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 71%, στην Αυστρία 63%, Βέλγιο 51%, Κροατία 73%, Εσθονία 47%, Φιλανδία 43%, Γαλλία 64%, Γερμανία 60%, Ιρλανδία 66%.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ευρώπη, η Φινλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και εκείνων που σχεδιάζουν να επενδύσουν στα επόμενα τρία χρόνια.

Η Κύπρος έχει το χαμηλότερο μερίδιο επιχειρήσεων με επενδύσεις που έγιναν και η Ελλάδα το χαμηλότερο μερίδιο επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν.

Η Μάλτα είχε το υψηλότερο μερίδιο επενδύσεων με ενεργειακή απόδοση (16%) και ακολουθεί η Ουγγαρία (14%), Σλοβενία (12%), ενώ η Λιθουανία (3%) και η Κύπρος (5%) είχαν το μικρότερο μερίδιο σ’ αυτό το είδος της επένδυσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά τη στιγμή των συνεντεύξεων (Απρίλιος-Ιούλιος 2022), οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μετά από τις επιπτώσεις του COVID-19 που αντιμετώπισαν βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και με γενικά θετική προοπτική.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Απ’ όλα είχε ο προεκλογικός μπαξές: Η δραστηριότητα των υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: