Δυνητική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ το Tik Tok λέει το FBI: Μπορεί να γίνει Δούρειος Ιππος για έλεγχο προσωπικών δεδομένων

Social media giant Tik Tok’s logo outside the UK parliament in London, Britain 04 August 2022. The British Parliament has announced it has closed its TikTok account over concerns of the firm’s links to China and the risk of data being passed to the Chinese government. EPA, ANDY RAIN




Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι (Christopher Wray) δήλωσε την Τρίτη ότι η υπηρεσία του διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την κινεζική εφαρμογή TikTok και ότι μεταβιβάζει την αναφορά του αυτή στις ρυθμιστικές αρχές που εξετάζουν τους όρους υπό τους οποίους η εφαρμογή αυτή θα συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Ο Ρέι μεταφέρει προς τους αμερικανούς βουλευτές ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να ελέγξει τα δεδομένα ή το λογισμικό εκατομμυρίων χρηστών, ο δε αλγόριθμος συστάσεών της – ο οποίος καθορίζει ποια βίντεο θα δουν οι χρήστες στη συνέχεια – «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες επιρροής εάν το επιθυμούν».

«Υπό τους νόμους της Κίνας, οι κινεζικές εταιρίες υποχρεούνται ουσιαστικά να κάνουν ό,τι επιθυμεί η κυβέρνηση να κάνει ως προς  τον διαμοιρασμό πληροφοριών ή ως προς την υποχρέωσή τους να λειτουργούν ως εργαλείο της κινεζιικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Ρέι σε ρπιτροπή ασφαλείας της εδψτερικής υπξηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (Homeland). Αυτό και μόνο αρκεί για να ειναι κανείς πάρα πολύ ανήσυχος», είπε.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών διαβίβασε τις ανησυχίες του στην Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κυβερνητικό όργανο που εξετάζει τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μια πρόταση που θα επιτρέψει στο TikTok να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ υπό την ιδιοκτησία της κινεζικής μητρικής ByteDance Ltd. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όμως τη δρομολόγηση της κυκλοφορίας χρηστών στις ΗΠΑ μέσω διακομιστών που διατηρεί η Oracle Corp., με τον αμερικανικό κολοσσό να ελέγχει τους αλγόριθμους της εφαρμογής.

Δύο επιφανείς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έγραψαν στην Washington Post την περασμένη εβδομάδα ότι το TikTok θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς στις ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας και ο εκπρόσωπος Μάικ Γκάλαχερ από το Ουισκόνσιν δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να εισαγάγουν νομοσχέδιο για την απαγόρευση της πλατφόρμας μαζί με άλλες «που ουσιαστικά ελέγχονται από το ΚΚΚ».

Ο Ρέι προσφέρθηκε να παράσχει στους βουλευτές μια απόρρητη ενημέρωση σχετικά με τις ανησυχίες του FBI για την πλατφόρμα και την επικείμενη συμφωνία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο επιβλέπει τις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας στις ΗΠΑ, έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες για την εφαρμογή.

Η υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχος του υπουργείου, η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό, εξέφρασε ιδιωτικά τις ανησυχίες της ότι η συμφωνία που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προχωρά αρκετά για να κρατήσει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ ασφαλή από Κινέζους παράγοντες, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Ρέι είπε ότι το FBI ανησυχεί για την απειλή ειδικά από την κινεζική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι νόμοι της χρησιμοποιούνται ως «επιθετικό όπλο» εναντίον αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών «για να κάνουν ό,τι θέλει η κινεζική κυβέρνηση».

Εκπρόσωπος του TikTok δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Με πληροφορίες από Bloomberg via yahoo! finance

Δεν τον πιστεύει πλέον κανείς τον Ερντογάν: Έντονη αμφισβήτηση στον γερμνανικό Τύπο για την έκρηξη στη Κωνσταντινούπολη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: