Από την παρουσίαση του βιβλίου “Η συμφωνία που ‘γκρίζαρε’ το Αιγαίο” στην Αθήνα. Διακρίνονται από τα αριστερά οι: Νίκος Μελέτης, Άγγελος Συρίγος, Αθανάσιος Έλλις, Αλέξης Παπαχελάς και Μιχάλης Ιγνατίου. Φωτογραφία Hellas Journal
Το βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη «Η συμφωνία που ‘γκρίζαρε’ το Αιγαίο: από τα Ίμια στη Μαδρίτη» παρουσιάζεται σήμερα ∆ευτέρα 7 Νοεµβρίου στις 6.30μ.μ. στη ∆ηµοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις Πεδίο και το βιβλιοπωλείο Πάργα. Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι δηµοσιογράφοι Κώστας Βενιζέλος και Μιχάλης Παυλίδης, ο καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων Γιώργος Κέντας και οι δύο συγγραφείς. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Στάλω Γρηγορίου, αρχισυντάκτρια στο OMEGA.
Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν είχε οριστεί συνάντηση με τον τότε Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
Όμως η αμερικανική διπλωματία είχε εργαστεί εντατικά και συστηματικά για σχεδόν 18 μήνες από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Και το «προ-μαγειρεμένο» κείμενο, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί το χαρακτηρίζουν στα απόρρητα τηλεγραφήματά τους, είχε ήδη συμφωνηθεί, αρκετές ημέρες πριν να υπογραφεί στη Μαδρίτη.
Οι διαπραγματεύσεις, τα παζάρια, οι συναντήσεις, το πώς πήρε μορφή η αμερικανική πρωτοβουλία με κατάληξη τη Μαδρίτη, οι τουρκικές «επιρροές», η αμερικανική προσπάθεια να διασφαλιστεί η επιβίωση της Συμφωνίας μετά την υπογραφή της, καταγράφονται σε αποκαλυπτικά απόρρητα και εμπιστευτικά αμερικανικά τηλεγραφήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο βιβλίο αυτό.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η Συμφωνία της Μαδρίτης σφράγισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς λίγο μετά την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli και μετά το επεισόδιο των Ιμίων και την προβολή της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», η Ελλάδα έσπευδε να αναγνωρίσει τα «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να δεσμευθεί για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», έναντι της έωλης, όπως αποδείχθηκε, αναφοράς στην «αποφυγή χρήσης βίας» στις διμερείς σχέσεις και στον «σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε πλευράς».
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, «η δέσμευση για αποφυγή μονομερών ενεργειών οδήγησε τελικά στη μη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, και τις συνέπειες αυτής της επιλογής τις βιώνουμε και σημερα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Για το ‘γκριζάρισμα’ του Αιγαίου δεν ήταν αρκετό το επεισόδιο των Ιμίων. Χρειάστηκε και η Συμφωνία της Μαδρίτης».
Το 416 σελίδων βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο στην τιμή των €16,90.
Μιχάλης Ιγνατίου
Γεννήθηκε στην Αναφωτία της Κύπρου. Είναι ο ανταποκριτής του Omega TV και του Φιλελεύθερου στην Ουάσιγκτον και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας hellasjournal.com.
Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων: Το Σεμινάριο της Ρώμης, Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ με τον Κώστα Βενιζέλο, Σχέδιο Ανάν- Το Μυστικό Παζάρι με τους Κώστα Βενιζέλο και Νίκο Μελέτη, Ίμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών με τον Αθανάσιο Έλλις, CIA: Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα με τον καθη- γητή Μάριο Ευρυβιάδη.
Επίσης, βοήθησε, κυρίως στο θέμα της έρευνας, στη συγγραφή των βιβλίων του Κώστα Παπαϊωάννου με τίτλο Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα; και Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ. Το 2015, έγραψε το βιβλίο για την οικονομική τραγωδία της Ελλάδας με τίτλο Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή.
Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας η οποία ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA. Ήταν μέλος της ομάδας ερευνητών που αποκάλυψε χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το απόρρητο αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και καθηγήτρια Δημοσιογραφίας Dody Tsiantar. Έχουν έναν γιο, τον Ανδρέα.
Γεννήθηκε το 1962 στο Αργοστόλι. Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Από το 1990 άρχισε να καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, πραγματοποιώντας δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό.
Με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στα βαλκανικά θέματα, κάλυψε δημοσιογραφικά όλα τα μεγάλα γεγονότα της εξωτερικής πολιτικής– τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους πολέμους της Βοσνίας και του Κοσόβου, τις κρίσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη γένεση αλλά και την πορεία επίλυσης του ονοματο- λογικού προβλήματος με τα Σκόπια, τα Ίμια και όλη την πολυκύμαντη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με κορυφαίες τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, αλλά και τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά.
Ρεπορτάζ και αναλύσεις του δημοσιεύονταν στο ΕΘΝΟΣ και προβάλλονται στην ΕΡΤ, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Σχέδιο Ανάν- Το Μυστικό Παζάρι με τους Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Βενιζέλο. Άρθρα του δημοσιεύονται στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος και στις ιστοσελίδες liberal.gr, hellasjournal.com κ.ά.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE