Ζήλεψε το “επιχειρηματικό πνεύμα” της Τουρκίας η Ν. Αφρική: Επέτρεψε ελλιμενισμό του superyacht του πλουσιότερου Ρώσου φίλου του Πούτιν [videos]

FILE PHOTO: Ο Μορντάσοφ σύμφωνα με την λίστα Forbes ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας πριν την επιβολή των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Screenshot via YouTube




Ένα σούπερ γιοτ ιδιοκτησίας Ρώσου ολιγάρχη στον οποίο έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις για την σχέση του με το καθεστώς Πούτιν, έλαβε παρ’ όλα αυτά άδεια να ελλιμενιστεί στην Νότια Αφρική.

Η Νότια Αφρική δεν έχει «καμία νομική υποχρέωση» να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα.

Το “Nord”, ένα πολυτελές γιοτ 465 ποδιών αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ανήκει στον Αλεξέι Μορντάσοφ, δισεκατομμυριούχο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, και θα του επιτραπεί να ελλιμενιστεί στο Κέιπ Τάουν.

Ο Μορντάσοφ ήταν ένας από τους πολλούς ολιγάρχες που έγιναν στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά όχι από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για τους δεσμούς τους με τον Πούτιν.

Ο Vincent Magwenya, εκπρόσωπος του προέδρου Ραμαφόσα, είπε ότι οι υποχρεώσεις της Νότιας Αφρικής για κυρώσεις «αφορά μόνο εκείνες που έχουν εγκριθεί ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη» – των οποίων είναι ιδρυτικό μέλος.

Το γιοτ, το οποίο έχει έξι καταστρώματα και δυο ελικοδρόμια, αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ την περασμένη Πέμπτη και κατευθύνεται προς το Κέιπ Τάουν, σύμφωνα με το MarineTraffic, ένα θαλάσσιο ιχνηλάτη.

Η απόφαση έχει επικριθεί από ηγέτες της αντιπολίτευσης της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Κέιπ Τάουν, ο οποίος προέτρεψε την κυβέρνηση να εμποδίσει την είσοδο του Nord.

  • Ο Geordin Hill-Lewis, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία, έγραψε στο Twitter: «Δεν υπάρχει χώρος στην πόλη μας για συνεργούς και υπεύθυνους για τον πόλεμο του Πούτιν».

Ο Μορντάσοφ είχε εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 29,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν επιβληθούν οι κυρώσεις, σύμφωνα με το Forbes, που τον έφερνε ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.

Το γιοτ ελλιμενίστηκε στο Χονγκ Κονγκ μετά από ένα επταήμερο ταξίδι από το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή κοντά στα σύνορα με την Κίνα, μέσω της Θάλασσας της Ιαπωνίας και της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Πριν από την άφιξή του, ο Τζον Λι, ο υποστηριζόμενος από το Πεκίνο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι αρχές δεν θα ενεργήσουν για μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Μορντάσοφ από μεμονωμένες δικαιοδοσίες.

  • «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που δεν έχει νομική βάση», είπε ο Λι, ο οποίος έχει τιμωρηθεί και ο ίδιος από τις ΗΠΑ για τον ρόλο του στην καταστολή των τοπικών ελευθεριών.

Η Κίνα, παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, έχει αντιταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή Πούτιν, αν και τον περασμένο μήνα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Ο Μορντάσοφ έχτισε τον πλούτο του πάνω στον ρωσικό κολοσσό παραγωγής χάλυβα Severstal.

Πολλά σούπερ γιοτ ρωσικής ιδιοκτησίας έχουν κατασχεθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, ένας αριθμός τους μεταφέρθηκε σε μέρη του κόσμου με ελαστική σχέση με τις δυτικές κυρώσεις, όπως η Τουρκία,  μέρη της Ασίας και της Καραϊβικής.

Με πληροφορίες από SkyNews/ BBC

Αφγανούς βετεράνους επίλεκτους καταδρομείς στρατολογεί η Wagner μέσω Ιράν: 20.000 άνεργοι κομάντο εκπαιδευμένοι απ’ τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: