Ξεγυμνώθηκε η ρωσική προπαγάνδα: Με φωτογραφίες του 2010 από Σλοβενικές εγκαταστάσεις έστησαν το μύθευμα της βρόμικης βόμβας

Η σύνθεση φωτοηραφιών που χρησιμοποίησε στην ανάρτησή του το Ρωσικό ΥΠΕΞ




Απύθμενου ερασιτεχνισμού αποδεικννύεται η ρωσική προπαγάνδα περί «βρόμικης βόμβας» που δήθεν σχεδιάζει η Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Λουμπλιάνα κατήγγειλε σήμερα τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε μια φωτογραφία που χρονολογείται από το 2010 και προέρχεται από τη Σλοβενία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της περί κατασκευής «βρόμικης βόμβας» στην Ουκρανία.

 

Η χρήση της φωτογραφίας αυτής έγινε «εν αγνοία των αρχών» της Σλοβενίας, ανέφερε μάλιστα ο Ντράγκαν Μπαρμπουτόφσκι, σύμβουλος του Σλοβένου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ.

 

Νωρίτερα, η σλοβενική κυβέρνηση έκανε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, στα αγγλικά, για να καταγγείλει το γεγονός ότι η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέρχεται από τη Σλοβενική Υπηρεσία Ραδιενεργών Αποβλήτων (ARAO).

 

Την Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε, επίσης στα αγγλικά, το ακόλουθο μήνυμα: «Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έλαβαν διαταγή να κατασκευάσουν βρόμικη βόμβα».

Το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφίες που έδειχναν έναν πυρηνικό σταθμό, έναν χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, αντιδραστήρες επιστημονικής έρευνας και πλαστικές σακούλες που περιείχαν χρησιμοποιημένο ουράνιο και πλουτώνιο. Στους σάκους αυτούς διακρινόταν η λέξη radioaktivno, που σημαίνει «ραδιενεργός» στα σλοβενικά.

Σύμφωνα με τη σλοβενική κυβέρνηση, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε «εν αγνοία της ARAO».

«Τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται με ασφάλεια και φυλάσσονται στη Σλοβενία. Δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βρόμικων βομβών», διαβεβαίωσε.

Η Μόσχα κατηγορεί από την Κυριακή την Ουκρανία ότι ετοιμάζει μια βρόμικη βόμβα και σήμερα επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς στην Κίνα και την Ινδία. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες κάνουν λόγο για «παράλογους» και «επικίνδυνους» ισχυρισμούς και εκτιμούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης, όπου έχει υποστεί μια σειρά από ήττες από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν δεν θα καταφύγει σε πυρηνικά

Νωρίτερα, την προσωπική του εκτίμηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, διατύπωσε σήμερα δημοσίως ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ.

Η προοπτική μιας νέας οπισθοδρόμησης για τη Ρωσία μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της από το Κίεβο και αργότερα στη βορειοανατολική Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμύνεται χρησιμοποιώντας όλο της το οπλοστάσιο.

Ωστόσο, ο Ρέζνικοφ είπε: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία Χερσώνα, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι αυτή η αντεπίθεση αποδεικνύεται λόγω του υγρού καιρού και του εδάφους πιο δύσκολη από ό,τι εκείνη στα βορειοανατολικά.

«Πρώτα και κύρια, το νότιο τμήμα της Ουκρανίας είναι μια αγροτική περιοχή και έχουμε πολλά κανάλια άρδευσης και ύδρευσης και οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν σαν χαρακώματα», είπε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι πιο βολικό για αυτούς».

«Ο δεύτερος λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η περίοδος των βροχών και είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τροχοφόρα οχήματα μάχης», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μειώνει τις επιλογές για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Η εκστρατεία αντεπίθεσης προς την κατεύθυνση της Χερσώνας είναι πιο δύσκολη από ό,τι στην κατεύθυνση του Χαρκόβου», πρόσθεσε.
Ο Ρέζνικοφ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε πιεστικά για τα σχέδια του Κιέβου στον νότο.

Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν πολύ κάτω από το μηδέν το χειμώνα και το Κίεβο προέτρεψε τους ξένους εταίρους να εντείνουν τις παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας για να βοηθήσουν.

Ο Ουκρανός ΥΠΑΝ είπε ότι αναμένει η Ουκρανία να παραλάβει τα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λουμπλιάνα, Κίεβο

Όργιο ρωσικής προπαγάνδας και απειλής: Άσκηση για «μαζικό πυρηνικό πλήγμα» παρακολούθησε ο Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: