Σπάνια διαμαρτυρία στο Πεκίνο κατά του Σι Ζιπίνγκ: Τρεις μέρες πριν το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος [photos, videos]

Tα πανό διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Πεκίνου στην κινεζική γέφυρα στην κινεζική πρωτεύουσα – διακρίνεται και καπνός από άγνωστη εστία φωτιάς. Photo via Twitter




Μια σπάνια διαμαρτυρία ενάντια στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τις πολιτικές του εκδηλώθηκε σήμερα Πέμπτη στο Πεκίνο, αλλά έληξε γρήγορα με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Η διαμαρτυρία γίνεται λίγες μέρες την έναρξη του 20ου συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Twitter δείχνουν δύο πανό αναρτημένα στη  γέφυρα Σιτόνγκ κεντρικής λεωφόρου στα βορειοδυτικά της κινεζικής πρωτεύουσας.

«Πείτε όχι στο τεστ Covid, ναι στο φαγητό. Όχι στο lockdown, ναι στην ελευθερία. Όχι στο ψέμα, ναι στην αξιοπρέπεια. Όχι στην πολιτιστική επανάσταση, ναι στη μεταρρύθμιση. Όχι στον μεγάλο ηγέτη, ναι στην ψήφο. Μην είσαι σκλάβος, γίνε πολίτης», γράφει ένα πανό. «Κάντε απεργία, απομακρύνετε τον δικτάτορα και εθνικό προδότη Σι Ζιπίνγκ».

Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης καπνούς να βγαίνουν από εστία φωτιάς πάνω στη γέφυρα.

περυψωμένη διάβαση στον τρίτο περιφερειακό δρόμο του Πεκίνου στην περιοχή Haidian.

Ρεπόρτερ του CNN που έφτασε στη γέφυρα Σιτόνγκ λίγο μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος δεν είδε ούτε  διαδηλωτές ούτε τα πανό. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός προσωπικού ασφαλείας βρισκόταν στην υπερυψωμένη διάβαση και στη γύρω περιοχή. Προσωπικό ασφαλείας εντοπίστηκε επίσης να περιπολεί κάθε υπερυψωμένη διάβαση στην περιοχή.

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιστατικό.

Η δημόσια διαμαρτυρία κατά της ανώτατης ηγεσίας είναι εξαιρετικά σπάνια στην Κίνα, ειδικά ενόψει σημαντικών πολιτικών συναντήσεων, όταν οι αρχές μετατρέπουν το Πεκίνο σε φρούριο.

  • Το εθνικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος δύο φορές τη δεκαετία είναι το πιο σημαντικό γεγονός στο πολιτικό ημερολόγιο της Κίνας.

Στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος που αρχίζει την Κυριακή, ο Σι αναμένεται ευρέως να παραβεί τους πρόσφατους κανόνες και να παρατείνει τη διακυβέρνησή του για άλλη μια θητεία, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για δια βίου διακυβέρνηση.

Ο Σι, ο πιο ισχυρός και αυταρχικός ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, έχει πραγματοποιήσει μια σαρωτική καταστολή για να συντρίψει τους διαφωνούντες, τόσο εντός του κόμματος όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Η δρακόντεια πολιτική του για  “μηδενικό Covid” έχει τροφοδοτήσει την αυξανόμενη απογοήτευση του κοινού, καθώς τα κυλιόμενα lockdown ανατρέπουν τη ζωή των πολιτών  και προκαλούν όλεθρο στην οικονομία.

Με πληροφορίες από CNN

Οι μουλάδες του Ιράν κατηγορούν τις ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση την ώρα που σφάζουν το λαό τους: Οδηγίες στα δικαστήρια για σκληρές ποινές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: