Σε χειρότερο ακόμα σημείο οι σχέσεις του αλ Σίσι με τον Ερντογάν: Ραγδαία επιδείνωση, καμία κουβέντα λόγω και της Λιβύης

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στο Κάιρο, Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, STR




Η αγγλόφωνη ιστοσελίδα της εφημερίδας Al-Ahram, Ahram Online αναφέρεται στη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, που παραχώρησε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.

Στην ανάρτηση δίδεται έμφαση στην επισήμανση του κ. Shoukry για τις Τουρκο-Αιγυπτιακές σχέσεις, πως «ο διάλογος μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων έχει σταματήσει, διότι οι τουρκικές πρακτικές στη Λιβύη παραμένουν αμετάβλητες».

Η ανάρτηση της αγγλόφωνης αιγυπτιακής εφημερίδας μνημονεύει πως Κάϊρο και Άγκυρα διεξήγαγαν δύο γύρους διερευνητικών συνομιλιών εντός του 2021, με επικεφαλής τους ΑΝΥΠΕΞ των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του μεταξύ τους χάσματος στις διμερείς τους σχέσεις, το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2013, με την ανατροπή του τότε ηγέτη της Αιγύπτου και στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mohamed Morsi, ο οποίος είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του τότε Πρωθυπουργού, Recep Tayyib Erdogan .

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι οι δύο διερευνητικές συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία στην Αίγυπτο να εκφράσει τις ανησυχίες της για τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει επανεκκινήσει, διότι δεν υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στις τουρκικές πρακτικές στη Λιβύη.

Στη συνέχεια η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ahram Online επισημαίνει τα εξής:

– Η κρίση στη Λιβύη έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθότι η Τουρκία έχει προωθήσει χιλιάδες μισθοφόρους Σύρους μαχητές στη σύγκρουση και εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στην απερχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), με επικεφαλής τον Abdel-Hamid Dbeibah.

– Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στις αρχές Οκτωβρίου 2022, όταν η κυβέρνηση GNU που εδρεύει στην Τρίπολη, υπέγραψε σειρά συμφωνιών οικονομικής φύσεως με την Τουρκία που περιλαμβάνουν εξερευνήσεις για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιες περιοχές.

– Η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι η εντολή της κυβέρνησης GNU έχει λήξει και συνεπώς δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες.

– Η θέση της Αιγύπτου βασίζεται στην ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης έναντι της κυβέρνησης Dbeibah από το Λιβυκό κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021, στην αποτυχία του GNU να διεξαγάγει τις εκλογές που είχαν συμφωνηθεί για τον Δεκέμβριο του 2021 και στον διορισμό του Fathi Bashaga ως πρωθυπουργού από το Λιβυκό Kοινοβούλιο, τον Φεβρουάριο του 2022.

– Η κυβέρνηση Dbeibah – που διορίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ως μέρος ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ – έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τον Bashagha να αναλάβει τα καθήκοντά του, υποστηρίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να είναι προϊόν εκλογών.

Ο κ. Shoukry δήλωσε ότι «η κατάσταση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία της Skhirat, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και ορίζει τις εξουσίες και τη διάρκεια της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης». Σημείωσε δε ότι «η διεθνής κοινότητα για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν υψώνει τη φωνή της για να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι:

«Υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση που δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ όσον αφορά στην πρόταση δυσπιστίας του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση Dbeibah, παραβλέπεται η αρχή σεβασμού προς το νομοθετικό θεσμικό όργανο της χώρας.

Αυτό το ζήτημα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη Λιβύη και καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη κοινής συμφωνίας μεταξύ των λιβυκών πλευρών προκειμένου να διεξαχθούν οι πολυαναμενόμενες εκλογές (…) Εάν επιθυμούμε ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες, τότε αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά…

Αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται για οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε σύγκρουση ή οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση, και όχι να αποτρέπονται ή να αγνοούνται, κάτι που αισθανόμαστε να συμβαίνει στη Λιβύη».

Ο ίδιος «εξέφρασε τη λύπη του διότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη», καταλήγει η ανάρτηση της αγγλόγλωσσης αιγυπτιακής εφημερίδας.

ΠΗΓΗ: Αγγλόφωνη ιστοσελίδα της εφημερίδας AlAhram – Ahram Online

Τρεις σωσίες που έχουν υποβληθεί σε πλαστικές χρησιμοποιεί ο Πούτιν, λέει ο αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: