Πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα; “Για τους Έλληνες, είναι σαν μια ανοιχτή πληγή”, είπε η Sarah Baxter

FILE PHOTO: Ο Παρθενώνας υπό τον νέο φωτισμό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, ΤΑΣΟΣ ΦΥΤΡΟΣ




Άρθρο στο περιοδικό Spectator, (του Tom Goodenough) το οποίο αναφέρεται στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από την πλευρά της Ελλάδας, επισημαίνει τη φράση της Sarah Baxter, αρθρογράφου των Sunday Times, για τα Γλυπτά: «Για τους Έλληνες, είναι σαν μια ανοιχτή πληγή».

Για 200 χρόνια, τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατέχουν περήφανη θέση στο Βρετανικό Μουσείο. Οι Έλληνες τα θέλουν πίσω, αλλά οι εκκλήσεις τους έχουν πέσει στο κενό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Βρετανία πλησιάζει στο να αποδεχθεί τελικά ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν.

«Θα είναι μια εκπληκτική χειρονομία, και αυτό θα πω (στην Liz Truss),» είπε σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών. Θα έχει όμως μεγαλύτερη επιτυχία από τους προκατόχους του;

Ο Λόρδος Vaizey, πρώην Υπουργός Πολιτισμού, πιστεύει ότι είναι καιρός να ακούσουμε τον Μητσοτάκη. Μιλώντας σε μια εκδήλωση του Spectator στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος, είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η «ηθική υπόθεση» για την επιστροφή τους είναι «απόλυτα αδιαμφισβήτητη».

 «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στον Παρθενώνα… Το υλικοτεχνικό ζήτημα (για την επιστροφή τους) παραμένει επίσης αναπάντητο: το μουσείο στην Ελλάδα είναι ένα μουσείο παγκόσμιας κλάσης», λέει.

Αλλά ο Λόρδος Parkinson, πρώην υπουργός Πολιτισμού, συντάσσεται με τη θέση του Βρετανικού Μουσείου: κάθε χώρα που επιθυμεί να δανειστεί ένα αντικείμενο πρέπει να αποδεχθεί ότι το μουσείο είναι ιδιοκτήτης του έργου.

«Οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δανεισμού ή να αναγνωρίσουν ότι η κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα ανήκει στους διαχειριστές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο. «Αυτό έχει κάνει πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα».

Ο Parkinson φοβάται ότι αυτή η άποψη – ότι δηλ. το «εμπόδιο» παραμένει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης– κινδυνεύει να χαθεί σε αυτή την ακανθώδη συζήτηση. Αλλά για τη Sarah Baxter, το θέμα είναι μάλλον πιο απλό: «Θα ήταν εξαιρετικό να δούμε τα Mάρμαρα να ενώνονται ξανά»….

Ο Vaizey συμφωνεί. Λέει ότι είναι αλήθεια ότι το Βρετανικό Μουσείο «τα φρόντιζε, χωρίς αμφιβολία, για πολύ καιρό». Ωστόσο, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι το μουσείο πάντα τα φρόντιζε με τον καλύτερο τρόπο: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσποιηθούμε ότι είμαστε οι καλύτεροι διαχειριστές», λέει, επισημαίνοντας ένα ατυχές περιστατικό τη δεκαετία του 1930, όταν τα Γλυπτά υπέστησαν ζημιές από έναν υπερβολικά ενθουσιώδη καθαριστή.

Απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα: «Στην πραγματικότητα νομίζω ότι νομιμοποιήθηκε η κλοπή από τον Λόρδο Έλγιν», λέει.

Η Madeline Grant της Daily Telegraph, η οποία μίλησε επίσης στο προαναφερόμενο πάνελ που χρηματοδοτείται από το Parthenon Project, συμφωνεί ότι πρέπει να επιστραφούν, αλλά ίσως όχι ακόμη.

«Αυτό είναι το ηθικό να γίνει», λέει για την επιστροφή τους. «Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία των γλυπτών για τον ελληνικό πολιτισμό», επισημαίνει. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί: οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, όπου συζητήσεις όπως αυτή συχνά καταλήγουν σε λάσπη πολιτιστικού πολέμου, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος «διολίσθησης» και ζήτησης για επιστροφή άλλων αντικειμένων.

Ο James Forsyth από το περιοδικό Spectator, ο οποίος φιλοξένησε το πάνελ, ολοκληρώνει τη συνάντηση ρωτώντας εάν ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι μια λύση. Θυμάται τον ελληνικό μύθο της Περσεφόνης και τους σπόρους του ροδιού.

Έχοντας εξαπατηθεί και επιλέγοντας να φάει σπόρους ροδιού στον κάτω κόσμο, η Περσεφόνη αναγκάστηκε να περάσει τον μισό χρόνο της στον κάτω κόσμο και τον μισό χρόνο της στη γη. Θα μπορούσε μια παρόμοια μέση λύση να αποτελέσει διέξοδο από αυτή τη δύσκολη συζήτηση;

ΠΗΓΗ: SpectatorTom Goodenough – Should the Elgin Marbles be returned?

O Λόρδος Έλγιν δεν πλήρωσε βρετανικό τελωνειακό φόρο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποκαλύπτουν επιστολές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: