Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πανηγυρίζει για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου: Ποιές άλλες χώρες να ετοιμάζονται; Τουρκία και Ελλάδα μήπως;

US President Joe Biden meets with Department of Defense leaders to discuss national security priorities at the White House in Washington, DC, USA, 26 October 2022. EPA, Chris Kleponis, POOL




“Η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας”.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδροςτων Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Για την επίτευξη της συμφωνίας βοήθησε η αμερικανική κυβέρνηση, διά του προεδρικού απεσταλμένου Άμος Χόκσταϊν.

“Αυτή η συμφωνία -αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος- μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής”.

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε και τα εξής:

“Είμαι υπερήφανος και συγχαίρω το Ισραήλ και τον Λίβανο για την επίσημη ολοκλήρωση της συμφωνίας τους για την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης. Σήμερα και τα δύο μέρη έκαναν τα τελικά βήματα για να θέσουν σε ισχύ αυτή τη συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεσολαβητές καθώς τα μέρη εργάζονται για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.”

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου για να μετατραπεί η ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να υπονοεί ότι η αμερικανική μεσολάβηση, μετά το Λίβανο και το Ισραήλ, θα μπορούσε να μεταφερθεί και στο Αιγαίο.

Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι “μαγειρεύεται” παρόμοια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: