Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη ζωή: Παράδειγμα για την Ελλάδα και την Κύπρο η περίπτωση της Φλόριντα των ΗΠΑ;

FILE PHOTO: An excavator picks up debris in front of a downed power pole in San Carlos Island after the pass of the hurricane Ian in Fort Myers Beach, Florida, USA, 02 October 2022. EPA, CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, 143 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συντείνουν στην αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς ασφαλέστερες περιοχές και συνάμα αποτελούν βασικό παράγοντα ενίσχυσης του φαινομένου της εσωτερικής μετανάστευσης σε πολλές χώρες.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η ανθρωπότητα αναμένεται ότι θα αντιμετωπίζει πάνω από μία σοβαρή φυσική καταστροφή την ημέρα από το 2030, ίσως και νωρίτερα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, τυφώνες, ξηρασίες και πλημμύρες) γίνονται ολοένα συχνότερα και εντονότερα.

Η ηλιόλουστη πολιτεία της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση των δυσμενέστερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

  • «Ιστορικών διαστάσεων» χαρακτηρίστηκαν οι πρόσφατες πρωτοφανείς καταστροφές από τον τυφώνα «Ίαν» που σάρωσε πρώτα δυτικές επαρχίες της Κούβας και στη συνέχεια περιοχές της Φλόριντα και άλλων πολιτειών.

Οι νεκροί ξεπέρασαν τους εκατό, ενώ είχε προηγηθεί ο τυφώνας «Φιόνα» που «χτύπησε» ανελέητα το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο βίωσε μια νέα τραγωδία, πέντε χρόνια μετά τις καταστροφές του τυφώνα «Μαρία».

Η πόλη Φορτ Μάιερς, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν ξεπεράσει τα 249 χιλιόμετρα την ώρα (σχεδόν κατηγορία 5), κάλυπταν έκταση περί τα 500 χιλιόμετρα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ήταν περίπου 3 μέτρα. Ακόμα και καρχαρίες θεάθηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος των ζημιών από τον τυφώνα «Ίαν» στην Φλόριντα μπορεί να φτάσει τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο πιο δαπανηρός τυφώνας στην ιστορία της πολιτείας και μεταξύ των 10 πιο δαπανηρών που έχουν καταγραφεί σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

Οι μετεωρολόγοι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς πού θα φτάσει στην ξηρά ένας τυφώνας και το σφάλμα μπορεί να είναι έως και 140 χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, πριν την «προσγείωση».

Μια τέτοια «λανθασμένη» εκτίμηση συνέβη και για τον τυφώνα «Ίαν» επειδή οι ειδικοί και οι πολιτειακές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι το επίκεντρο του «χτυπήματός» του θα ήταν βορειότερα στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, αλλά τελικά χτύπησε νοτιότερα, όπου δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπισή του και πολλοί κάτοικοι είχαν παραμείνει μέσα στα σπίτια τους.

Όπως καταγράφεται σε αρκετά ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, η βιβλική καταστροφή που άφησε πίσω του ο τυφώνας «Ίαν» θα αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άστεγους να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε «ασφαλέστερες» πολιτείες, γιατί ένας τέτοιος καταστροφικός τυφώνας θα αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.

  • Μετά τον τυφώνα «Ίαν», γίνονται ξανά αναφορές για την ανάγκη να υπάρξουν «νέοι, αυστηρότεροι οικοδομικοί κανονισμοί» με βάση τους κλιματικούς κινδύνους, ώστε να προστατεύονται οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους.

Η ακαδημαϊκός Alice C. Hill (ειδική για την ενέργεια και το περιβάλλον στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) ανέφερε ενδεικτικά ότι:

«Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να λάβουν πολλά μέτρα για να μετριάσουν τον κίνδυνο πριν από την καταστροφή, όπως η δημιουργία εθνικής στρατηγικής προσαρμογής, ο εντοπισμός ευάλωτων περιοχών στην κλιματική αλλαγή, η προτεραιότητα επενδύσεων ανθεκτικών στο κλίμα και ο περιορισμός της ανάπτυξης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μειώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις εκπομπές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση».

Άραγε η Φλόριντα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα και την Κύπρο (δυο χώρες που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις γενικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής) ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών;

Η κλιματική αλλαγή είναι άμεση απειλή για την ανθρώπινη ζωή, για τα μνημεία του πολιτισμού, για την ασφάλεια των κρατών, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον πλανήτη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ρωσία και Τουρκία: Τέτοια υποκρισία και ψευτιά, μπροστά στις ίδιες ακριβώς περιπτώσεις, σπάνια βιώνει η ανθρωπότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: