Κλιμάκωση: Το Ιράν στέλνει περισσότερους πυραύλους και drones στη Ρωσία παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης

A handout picture made available by the Iranian revolutionary guard corps (IRGC) office, shows Iranian missile systems during the IRGC ground forces military drill in the Aras area, eastern Azerbaijan province, Iran, 17 October 2022. EPA, HO




Το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν στο Reuters, (κείμενο Michael Georgy) δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες.

Είναι μια κίνηση που όπως σημειώνεται, είναι πιθανό να εξοργίσει τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η συμφωνία έκλεισε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Mohammad Mokhber, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των πανίσχυρων ‘Φρουρών της Επανάστασης’ και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα τους πυραύλους Fateh και Zolfaghar», υπογράμμισε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες που τελεί σε γνώση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Με τη σειρά του ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Zolfaghar.

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες πωλήσεις παραβιάζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015:

«Το πού χρησιμοποιούνται τα όπλα αυτά δεν είναι θέμα του πωλητή, εμείς δεν παίρνουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση και θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», εξήγησε ο διπλωμάτης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ανέφερε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων με τη βοήθεια ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε ότι οι δυνάμεις του είχαν χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν στην Ουκρανία, προσθέτει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Reuters, Michael Georgy – Exclusive: Iran agrees to ship missiles, more drones to Russia, defying the West

Ομολογία στρατιωτικής χρεοκοπίας για τη Μόσχα η χρήση των ιρανικών drones εκτιμά ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: