Και όμως η Ευρώπη πλημμύρισε από φυσικό αέριο: Το επικίνδυνο πλεόνασμα που μπορεί να εκτροχιάσει τη ζήτηση και να φέρει σκληρό χειμώνα

Photo by Martin Damboldt via pexels.com




Η Ευρώπη έχει αίφνης περισσότερο φυσικό αέριο από εκείνο που μπορεί να χρησιμοποιήσει, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που κρύβει αυτό το πλεόνασμα.  

Η εξήγηση είναι απλή: Έχοντας στερηθεί τις ρωσικές εισαγωγές στις οποίες εδώ και καιρό βασιζόταν, η Ευρώπη έσπευσε να εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από όλο τον κόσμο προκειμένου να γεμίσει τις αποθήκες της.

Ομως τώρα, ένας συνδυασμός ασυνήθιστα ζεστού καιρού και επιτυχημένης υποβολής προσφορών για φορτία LNG έχει οδηγήσει στο σημείο οι εγκαταστάσεις να είναι σχεδόν γεμάτες πριν καν οι Ευρωπαίοι ενεργοποιήσουν τους θερμοστάτες στις οικίες τους.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης υποχωρήσει απότομα και βρίσκονται σε επίπεδα μικρότερα κατα ένα τρίτο από εκεί που είχαν φθάσει στο καλοκαιρινό ζενίθ τους.

Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, σημειώνει το Bloomberg: πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και ένα κύμα ψύχους (σημειωτέον: υπάρχουν ήδη μερικές μάκρο – προγνώσεις μάλλον δυσοίωνες) θα οδηγούσε γρήγορα την Ευρώπη σε βύθιση των αποθέμάτων της.

Όμως, στα τέλη Οκτωβρίου, η ήπειρος είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τολμούσαν να ελπίζουν.

Οι προμήθειες από τη Ρωσία έχουν συρρικνωθεί από πέρυσι. Και παρότι οι ροές στον αγωγό Nord Stream είχαν σταματήσει πριν από τις μυστηριώδεις εκρήξεις, ο ήπιος καιρός συμβάλλει προς το παρόν στον περιορισμό της ζήτησης.

Και εδώ ξεκινά το πρόβλημα: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ ανησυχούν ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου – σε σχέση με την καλοκαιρινή έκρηξη – ίσως οδηγήσουν σε υψηλότερη κατανάλωση όταν πέσουν οι θερμοκρασίες.

«Η ευρωπαϊκή υπερπληθώρα αερίου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τζιάκομο Μασάτο, επικεφαλής αναλυτής και ανώτερος μετεωρολόγος στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Illumia. Ο ίδιος εκτιμά  ότι «η Ευρώπη είναι απίθανο να βιώσει παρατεταμένο ψύχος τον Νοέμβριο».

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ωστόσο κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν καθώς το κόστος για τον επόμενο χειμώνα θα είναι υψηλότερο, γεγονός που δείχνει ότι τα προβλήματα προσφοράς θα επιμείνουν.

Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι η μάχη θα κριθεί στη μείωση της ζήτησης, όσο «δελεαστική» και αν ειναι η σχετική πτώση των τιμών

«Η ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια παράλληλη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να μειώσει τη ζήτηση”, ανέφεραν σε ιστολόγιο αναλυτές της Timera Energy. “Πιστεύουμε ότι η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει”.

Οι ευρωπαϊκοί αποθηκευτικοί χώροι είναι πλήρεις κατά 93,6% και η Γερμανία βρίσκεται στο 97,5%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Αν και αυτό παρέχει κάποια άνεση στην αγορά, στη Γερμανία αρκεί μονάχα να καλύψει τη ζήτηση για δύο μήνες ψυχρότερου καιρού, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να αναζητεί φορτία LNG.

Ο καιρός, ωστόσο, φαίνεται να παραμένει  ηπιότερος απ’ ό,τι συνήθως μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το μοντέλο καιρού του Bloomberg.

“Καθώς οι θερμοκρασίες θα αρχίζουν να πέφτουν και οι αποθήκες να αδειάζουν, η πραγματικότητα της αναντιστοιχίας προσφοράς-ζήτησης θα σημαίνει υψηλότερες τιμές, μεταφραζόμενες σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις”, δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Oxford Institute for Energy Studies. “Αυτό το πρόβλημα είναι πιθανό να γίνει πιο έντονο τον επόμενο χειμώνα”.

Νέο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας

Στο μεταξύ, σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, παραπέμφθηκε η υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Γιοζέφ Σικέλα τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να τις εξειδικεύσει.

Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου – είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών, είπε ο Τσέχος υπουργός.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF.

«Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Γ. Σικέλα.

Με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στη μέγγενη πιέσεων εντός-εκτός Γερμανίας ο Σολτς: Υπαναχωρεί στην πώληση ποσοστού του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: