Η “τηλεμαχία” των υποψηφίων για τις κυπριακές εκλογές είχε απ’ όλα: Τι είπε ο Χριστοδουλίδης για τους ψεύτικους λογαριασμούς

FILE PHOTO: Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου (Δ), και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Μαυρογιάννης (Κ) και Νίκος Χριστοδουλίδης (Α). Φωτογραφία via ΡΙΚ




Τις θέσεις και τα προγράμματά τους σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης αλλά και στο κυπριακό, παρουσίασαν χθες το βράδυ, στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρησή τους στο ΡΙΚ, οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι μέριμνά του είναι η ανάπτυξη της οικονομίας σε τομείς προστιθέμενης αξίας.

Πρότεινε την αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος και την καταβολή μέρους των κοινωνικών ασφαλίσεων από το κράτος για τους χαμηλά αμειβομενους.

Σημείωσε επίσης ότι το ΓΕΣΥ που καθιέρωσε η παρούσα κυβέρνηση, αποτελεί ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

Ο Αντρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για ανακούφιση των πολιτών. Είπε επίσης ότι επιβάλλεται να μειωθεί η τιμή τού ηλεκτρισμού και των καυσίμων.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο κύριος Μαυρογιάννης τάχθηκε υπέρ της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5%. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών και στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι επιβάλλεται να διασφαλιστεί η πλήρης και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Όσον αφορά την οικονομία, οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέλυσαν τις δικές τους προτάσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε στις σημαντικές όπως τις χαρακτήρισε επενδύσεις από το Ισραήλ, οι οποίες προέκυψαν μέσω της εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι σχέσεις που χτίστηκαν για την άντληση ποιοτικών επενδύσεων.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ θα πρέπει, τόνισε, να αξιοποιηθούν τα προγράμματα σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ταχεία ανάπτυξη, το τελευταίο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε, ώστε να μεταφερθεί Φυσικό Αέριο στην Κύπρο.

Στην δική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έκανε λόγο για ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των νοικοκυριών. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα, είπε, για να καλύψουμε τους νέους και τους φοιτητές.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ, τονίζοντας πως έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό των συντάξεων, ενώ μίλησε και για τον κατώτατο μισθό, που όπως είπε, το ύψος το οποίο καθορίστηκε δεν είναι ικανοποιητικό.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως ο ίδιος θα μεριμνήσει να έχουμε οικονομία, για να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2013.

«Για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον κόσμο πρέπει να έχεις οικονομία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι προτάσεις των ανθυποψηφίων του ηχούν καλά στα αυτιά των πολιτών.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ΑΤΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «παρά να συζητούμε για ΑΤΑ, τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται για το 80% του ιδιωτικού τομέα, σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού να δώσουμε φοροελαφρύνσεις στην μεσαία τάξη. Να αυξήσουμε το αφορολόγητο εισόδημα, να εισαγάγουμε το οικογενειακό φορολογικό εισόδημα».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, είπε πως δεν είναι αυτός που θα λύσει όλα τα προβλήματα, σίγουρα όμως είναι πολύ καλύτερα για 40,000 εργαζομένους που αμείβονται τώρα με 750 ευρώ.

Είναι μίζερο να μιλούμε για κατώτατους μισθούς, είπε, προσθέτοντας πως το δικό του όραμα δεν είναι να περιοριστεί μόνο στον κατώτατο μισθό, αλλά να κοιτάξει και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

  • Η απάντηση Χριστοδουλίδη για τους ψεύτικους λογαριασμούς και μηνύματα

Για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με ψεύτικους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα μηνύματα που πρώην συνεργάτης του έλεγε ότι αντάλλαζε μαζί του, ερωτήθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας το βράδυ της Τετάρτης στο ΡΙΚ.

Κληθείς να σχολιάσει εάν ευσταθούν όλα αυτά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει πολλούς ικανούς συνεργάτες τους οποίους βλέπει καθημερινά, σημειώνοντας πως δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν να εμφανιστούν γιατί είναι θέματα εκφοβισμών και εκβιασμών.

Κάποιοι, τόνισε, θεωρούν ότι σκοράρουν πολιτικά με αυτό το θέμα, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που υπάρχουν γενικότερα στην κυπριακή κοινωνία.

«Εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο. Εγώ δεν θα σχολιάσω καμία ιδιωτική επικοινωνία κανενός πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως δεν θέλει να σχολιάσει το ζήτημα, αναφέροντάς χαρακτηριστικά «αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθούμε να πάρουμε τη συζήτηση σε άλλα θέματα όταν δεν θέλουμε να συζητούνται οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, οι παρακολουθήσεις και προτάσεις αντισυνταγματικές».

Εγώ την επόμενη των εκλογών, αν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, θα τείνω χέρι συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να δουλέψουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της χώρας μας, πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε πως ό,τι είχε να πει το είπε και πως δεν θα υποβαθμίσει άλλο τον πολιτικό λόγο γιατί κάποιοι θεωρούν ότι σκοράρουν προεκλογικά, σημειώνοντας πως μπορεί να πει πάρα πολλά πράγματα αλλά δεν το επιθυμεί.

Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως το δικό του πολιτικό ήθος δεν του επιτρέπει να εμπλακεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα, σημειώνοντας πως δεν θα ήθελε να πέφτει τόσο χαμηλά το πολιτικό επίπεδο.

Η αλήθεια, τόνισε, είναι ότι θα ήθελα αν όντως αυτά τα πράγματα ευσταθούν, να μπορούσα να ακούσω μια «συγνώμη».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Νεοφύτου ανέφερε «ξέρετε ποιος είμαι, ό,τι έχω να πω το λέω ευθέως. Δεν χρησιμοποιώ άλλους για να χτυπούν πολιτικούς μου αντιπάλους ή να αποσυσπειρώνουν κόμματα».

Την ίδια ώρα τόνισε πως πρέπει να κρατούμε το πολιτικό επίπεδο και εάν κάποιοι κάναμε λάθος, το mea culpa δεν βλάπτει.

  • Kυπριακό και Ελληνοτουρκικές θέσεις

Στο δεύτερο σκέλος της συζητήσης οι τρεις υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Τόνισε, ωστόσο, πως αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσουν οι προσπάθειες από την πλευρά της Κύπρου ώστε να επανέλθει η άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα πρέπει, είπε, να αποδεικνύουμε καθημερινά πως η λύση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως αυτές πάντα επηρεάζουν αρνητικά την Κύπρο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια θέση με εμάς καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ζούμε σε μια τρελή εποχή, προσθέτοντας πως χρειάζεται πάνω από όλα αξιοπιστία.

Έχουμε την Τουρκιά να είναι απαράδεκτη και επιθετική και να βάζει ένα πλαίσιο εκτός του συμφωνημένου στο τραπέζι, είπε, σημειώνοντας πως η δική μας άμυνα είναι η αξιοπιστία.

Ανέφερε πως η Τουρκία ξέρει ότι δεν θα πετύχει λύση δύο κρατών, τονίζοντας πως φοβάται κάτι πολύ χειρότερο, την ενσωμάτωση.

Πρόσθεσε την ίδια ώρα πως δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι όταν έχουμε μια κοινοπραξία ετερόκλητων, ενώ διασυνδέοντας το Κυπριακό με την οικονομία, είπε πως η επίλυση θα ξεκλειδώσει ακόμη γρηγορότερα την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.

Στην δική του τοποθέτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως άκουσε τον κ. Μαυρογιάννη και τον κ. Νεοφύτου να λένε ότι πρέπει να έχουμε αξιοπιστία και να πείσουμε, «τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε αξιοπιστία και δεν έπεισε; Πρέπει να μας απαντήσουν αυτό το ερώτημα».

Την ίδια ώρα είπε πως είναι μύθος ότι το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, σημειώνοντας πως αυτό το απαράδεκτο στάτους κβο που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ό,τι χειρότερο, καθώς το χειρότερο είναι μια ενδεχόμενη ενσωμάτωση στα πρότυπα που είδαμε στην Ουκρανία.

Στο κυπριακό διαχρονικά δεν κινούμαστε στο κενό, πρέπει να δούμε το διεθνές πλαίσιο κάθε φορά πως διαμορφώνεται όταν επιδιώκουμε να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, είπε, σημειώνοντας πως τώρα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προσφέρεται μια ευκαιρία, καθώς τα απαράδεκτα που βλέπουμε στην Ουκρανία δεν διαφέρουν από αυτά που βιώνουμε στην Κύπρο.

Σενάριο εξαγωγής και από την Κύπρο: Η Energean ανακάλυψε στη γεώτρηση “Ερμής” νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: