Η πλήρης ανατροπή του αεροπορικού ισοζυγίου στέλνει την Τουρκία στις καλένδες: Η αεροπορία ο τρόμος του Ερντογάν

Ένα από τα Rafale F3R, λίγο πριν οι τεχνικοί της 332 Μοίρας «Γεράκι», του τοποθετήσουν τους πυραύλους αέρος αέρος Meteor που αποτελούν ιδιαίτερο φόβητρο για την τουρκική Αεροπορια. Πηγή εικόνας : Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Ο διαχρονικός εφιάλτης της Τουρκίας για το ενδεχόμενο ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, με μια ενισχυμένη αεροπορία για την Ελλάδα, φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα.

Το ντόμινο των γεγονότων που σχετίζονται με την προσπάθεια της Τουρκίας ν’ αναβαθμίσει τον στόλο των μαχητικών της αεροσκαφών, ώστε να ισοσταθμίσει τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν έχουν σε καμία περίπτωση την ακολουθία που θα επιθυμούσε η Άγκυρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ύστερα από έναν χρόνο από τη μέρα που η Τουρκία απέστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσημο αίτημα (σ.σ. LOR– 23 Σεπτεμβρίου 2021) για την αγορά 40 νέων F-16 Block 72 Viper&την αναβάθμιση άλλων 80 από τον υφιστάμενο στόλο της, στο ίδιο επίπεδο, τα μαντάτα για την τουρκική κυβέρνηση δείχνουν ότι από το Καπιτώλιο λευκός καπνός δεν πρόκειται να βγει.

Μάλιστα μετά το πρόσφατο ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης αντιλήφθηκαν πως ούτε υποστήριξη από γερουσιαστές υπάρχει, τόση όση θα ήθελαν στην Άγκυρα, ούτε μέλλον για τα τουρκικά F-16.

Αυτό είχε ωθήσει τον κορυφαίο σύμβουλο του κου. Ερντογάν, Ιμπραϊμ Καλίν να δηλώσει ότι η χώρα του εξετάζει πολύ σοβαρά την προμήθεια του Ευρωπαϊκού Eurofighter.

Και όπως είχαμε γράψει στην σελίδα μας, οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα Βρετανικά Eurofighter και μάλιστα της τελευταίας τους έκδοσης που μπορούν κι αυτά να φέρουν πυραύλους Meteor, ανάλογους με αυτούς που διαθέτουν τα Ελληνικά RafaleF3R.

Ωστόσο οι Άγγλοι εφόσον βρεθεί αγοραστής, σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν τον παλαιότερο τύπου του Ευρωπαϊκού αεροσκάφους, ένα μαχητικό σαφέστατα υποδεέστερο των νέων Rafaleκαι των F-16 Viper.

Το Αμερικανικό «φρένο» για τα F-16 και τα τουρκικά UAVs.

Και αυτή τη στιγμή η δεύτερη τροπολογία του Μπομπ Μενέντεζ θέτει επιπλέον προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των μαχητικών F-16. Παράλληλα το «χτύπημα» αυτό στην Τουρκία, έγινε διπλό ύστερα από την κατάθεση της τροπολογίας του Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό που καλείται να επεξεργαστεί η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μείζον θέμα για την Αθήνα, αυτό των υπερπτήσεων σε νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, τίθενται και από τον Βαν Χόλεν που έρχεται σε απόλυτη ταύτιση με την τροπολογία του κου. Μενέντεζ. Και οι δυο ζητούν από τον Τζο Μπάϊντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Βεβαίως εδώ, όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, τίθεται ένα σημαντικό θέμα καθώς οι τροπολογίες ομιλούν αποκλειστικά για τα F-16. Κατά συνέπεια υπάρχει θέμα του πως θα μπει φρένο στις καθημερινές πλέον υπερπτήσεις που γίνονται με τα τουρκικής κατασκευής Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Bayraktar&Anka.

Το αν μπορούν αυτές οι τροπολογίες ν’ αποτρέψουν τους Τούρκους από έκνομες ενέργειες που κάνουν με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω πιέσεων και της διπλωματικής οδού με τη διεθνοποίηση του προβλήματος αυτού το οποίο δεν παύει να είναι μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά στα οποία γίνονται.

 Οι υπερατλαντικές απειλές της Άγκυρας

Πάντως η Άγκυρα όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και απειλεί με «προληπτικό χτύπημα» κατά της Ελλάδας (σ.σ. χαρακτηριστικό είναι το απόρρητο έγγραφο του 1976 της Αμερικανικής πρεσβείας) αν συνεχιστεί ο εξοπλισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της Πολεμικής Αεροπορίας, το ίδιο επαναλαμβάνει και όλη αυτή την περίοδο καθώς στρέφεται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας πως πρέπει να σταματήσει τις καλές σχέσεις με την Αθήνα.

Όμως οι προγενέστερες απειλές της Τουρκίας προς την Ουάσιγκτον μπορεί να έπιαναν τόπο, αλλά αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν φανερώσει την αποστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών προς την πολιτική που ασκεί ο Ταγίπ Εντογάν και παράλληλα την ολοένα αυξανόμενη σχέση Ελλάδας- Αμερικής.

Και μάλιστα ο εφιάλτης για την ανατροπή του ισοζυγίου τον οποίο πάντοτε είχε η Τουρκία, πλέον αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που θέλει η γείτονα ν’ αντιμετωπίσει αλλά δεν έχει την ικανότητα λόγω του άτυπου εμπάργκο από την Αμερική.

Η Άγκυρα δεν έχει απαντήσεις απέναντι στις υψηλότατες διαθεσιμότητες των μαχητικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν έχει επίσης απαντήσεις απέναντι στα νέα αεροσκάφη, RafaleF3R ή στα F-16 Viper.

Επιπλέον  τι να πει για την επερχόμενη αναβάθμιση άλλων 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο «Μ», διαλειτουργικά με τα 83 Viper. Και αν αθροίσουμε τον αριθμό μας βγαίνουν 121 διαλειτουργικά μαχητικά της ραχοκοκαλιάς του Ελληνικού αεροπορικού στόλου.

Και τέλος περί το 2030, η Τουρκία δεν θα χει απολύτως καμία απάντηση για τα 20+20 F-35, εκτός κι αν πάρει την απόφαση να πάνε στον «κουβά» οι S-400…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι 56 «Σάρισες» των πυραυλακάτων και οι σύντομες αποφάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: