Οι φίλοι του Πούτιν -ο Ερντογάν και ο Όρμπαν- πήγαν στην Πράγα (για να τον βοηθήσουν): Ο Ταγίπ έφυγε μετά την απάντηση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στην άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ε.Ε. στην Πράγα, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Μήνες αφότου το μακροχρόνιο πανευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Macron) απορρίφθηκε είτε ως φαύλος είτε ως διχαστικός αντιπερισπασμός από ορισμένους περιφερειακούς αξιωματούχους, 44 ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας την Πέμπτη για συζητήσεις για την ασφάλεια, την ενέργεια και άλλα θέματα.

Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, εξαιτίας της σοβαρής πρόκλησης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του οικονομικού της κόστους σε ολόκληρη την ήπειρο, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από άλλες 17 ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Ε.Ε. – στη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα – θεωρώντας την κυρίως ως ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Παρευρισκόμενοι, μεταξύ άλλων, ήταν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δύο χωρών στην τροχιά της Ρωσίας, που πρόσφατα έφτασαν στα πρόθυρα της σύγκρουσης.

Ήρθε επίσης μια ομάδα από τους πιο στενούς φίλους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος προσπάθησε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία και του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, ο οποίος οργανώνει μια εκστρατεία για την άρση των ενεργειακών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.

Οι συζητήσεις της Πέμπτης αποτελούνταν κυρίως από ομάδες εργασίας ηγετών για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, και ακολούθησε ένα ιδιωτικό δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου  εκδηλώθηκαν ορισμένες από τις ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της νέας ομάδας.

Ο κ. Erdogan πήρε τον λόγο και επίπληξε την Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και την Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις “διαφωνίες κυριαρχίας” που έχει η Άγκυρα μαζί τους στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε, καλώντας τον κ. Erdogan να μην πυροδοτεί εντάσεις για διμερή ζητήματα και να απέχει από απειλές.

«Όλοι κοίταξαν με καρφωμένο βλέμμα για μια στιγμή», είπε ένας διπλωμάτης που ήταν παρών, για τα σχόλια του κ. Erdogan. Ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από τη συνάντηση για να δώσει συνέντευξη Τύπου λίγα λεπτά αργότερα, ανέφεραν αξιωματούχοι…

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal – Εuropean Leaders Hold Summit to Test Out a Larger Political Community

Οι master των fake news κάνουν μαθήματα δημοσιογραφίας στα ελληνικά ΜΜΕ: Η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: