Η εκδίκηση του Γκάντι: Η Βρετανία έχει πλέον τον πρώτο ινδουϊστή πρωθυπουργό – Προαναγγέλλει δύσκολες αποφάσεις

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ φτάνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, Λονδίνο, Βρετανία, 25 Οκτωβρίου 2022. Ο Σουνάκ ανέλαβε πρωθυπουργός αφού πήγε να δει τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Είναι ο νεότερος Βρετανός πρωθυπουργός στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. EPA/TOLGA AKMEN




Ο πολυεκατομμυριούχος Ρίσι Σούνακ λαμβάνοντας την πρώτη εντολή που έδωσε ποτέ ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ καθίσταται ο πρώτος ινδουϊστής πρωθυπουργός στην ιστορία Βρετανίας.

Στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι θα ενώσει τη χώρα με πράξεις. Στέκομαι μπροστά σας έτοιμος να οδηγήσω τη χώρα στο μέλλον διαμήνυσε .Υποσχέθηκε ισχυρό σύστημα υγείας, καλύτερα σχολεία, προστασία στο περιβαλλον, υποστήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις, μέτα στο μεταναστευτικό, αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιρών μετά το Brexit. Ωστόσο προειδοποίησε για δύσκολες αποφάσεις που επίκεινται

Ο Σούνακ έχει να αντιμετωπίσει μία χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση και ένα κόμμα, τους Τόρις, κατακερματισμένο, σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά.  Έχει επίσης να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση των Εργατικών οι οποίοι προελαύνουν και ζητούν εκλογές αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Σούνακ ο οποίος επελέγη από τους κοινοβουλευτικούς του κόμματος αλλά δεν εξελέγη από τη βάση, τα μέλη του.

Ο βαρύς βρετανικός χειμώνας 

Η απόλυτη προτεραιότητα του Ρίσι Σούνακ είναι η οικονομική και κοινωνική κρίση.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευτεί, τα τρόφιμα ακολουθούν την ίδια τάση. Ο κίνδυνος ύφεσης επικρέμεται. Θα χρειαστεί επίσης να καθησυχάσει τις αγορές, που κλονίστηκαν από τις δημοσιονομικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο.

Ο Ρίσι Σούνακ «θα πρέπει να καθησυχάσει τους ανθρώπους πριν φτάσει ο χειμώνας, απέναντι στον φόβο της γενικευμένης φτώχειας, της οικονομικής αβεβαιότητας», εξήγησε ο Άναντ Μίνον, ειδικός πολιτολόγος στο King’s College του Λονδίνου.

Στην προηγούμενη προσπάθειά του να αναδειχθεί πρωθυπουργός, το καλοκαίρι, ο Σούνακ επέμενε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. «Αλλά δεν διευκρίνισε πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό», σχολίασε η Κάτερολ.

Ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής στην AJ Bell, είπε ωστόσο ότι ο Σούνακ «έχει τις αγορές στο πλευρό του» επειδή «ελπίζουν ότι θα σταθεροποιήσει την οικονομία και την πολιτική κατάσταση».

Είναι ενδεικτικό ότι η λίρα σημείωσε άνοδο σήμερα,0,47% έναντι του δολαρίου στο 1,1329 δολάριο και 0,4% έναντι του ευρώ στις 87,14 λίρες, χάρη σε κάποιο βαθμό ανακούφισης των επενδυτών  αν και αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη μπορεί να είναι βραχύβια δεδομένων των απαισιόδοξων οικονομικών προοπτικών.

Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο τρίτος κατά σειρά πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από οικονομικές και πολιτικές κρίσεις μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Τζέρεμι Χαντ, τον οποίο η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας διόρισε στη θέση του υπουργού Οικονομικών για να αντικαταστήσει τον Κουάζι Κουάρτενγκ, αναμένεται από πολλούς ότι θα παραμείνει στη θέση αυτή υπό τον Σούνακ. Το πρώτο του καθήκον πιθανόν θα είναι να παρουσιάσει λεπτομέρειες από ό,τι έχει απομείνει από το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Τρας στις 31 Οκτωβρίου.

 

Αντιμέτωπος με βουνό χαοτικών προκλήσεων ο Σούνακ, λαμβάνει σήμερα την εντολή από τον Κάρολο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: