Η δισέγγονη του Χρουστσόφ αναλύει τον Πούτιν: Σκέφτεται παγκόσμια σύγκρουση, παγωμένοι στην απόγνωση οι Ρώσοι

Ο Vladimir Putin μιλώντας στο Valdai Discussion Club. KREMLIN POOL, EPA, METZEL, SPUTNIK




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο, προειδοποιεί η δισέγγονη του Νικήτα Χρουστσόφ, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο The New School of Research της Νέας Υόρκης, Νίνα Χρουστσόβα.

Η Χρουστσόβα εκτιμά ότι η «βαρύγδουπη ρητορική» του αυταρχικού ηγέτη περί «νέας παγκόσμιας τάξης» υποδηλώνει ότι πράγματι σκέφτεται μια παγκόσμια αντιπαράθεση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΒC 4, η ευρισκόμενη στη Ρωσία αυτές τις ημέρες Χρουστσόβα, αναφέρει ακόμη ότι ο κόσμος αποθηκεύει «χάπια ραδιενέργειας» και «προετοιμάζεται για κάτι καταστροφικό», επειδή κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχει κατά νου ο Πούτιν στη συνέχεια.

Παύση τρόμου

Το βράδυ της Πέμπτης, κατά την ομιλία του στο think-tank Valdai Discussion Club, όταν ο ηγέτης του Κρεμλίνου κλήθηκε να καθησυχάσει το κοινό του ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού ολέθρου, εκείνος επέλεξε να απαντήσει με μια μεγάλη παύση.

Και όταν ο οικοδεσπότης Fyodor Lukyanov τού επεσήμανε ότι η σιωπή του ήταν «ανησυχητική», ένας χαμογελαστός Πούτιν απάντησε: «Το έκανα επίτηδες για να είσαι σε επιφυλακή. Αποτέλεσμα επετεύχθη»….

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την ετήσια ομιλία του στο Valdai Club για να παρουσιάσει την ατζέντα της εξωτερικής του πολιτικής, διακηρύσσοντας ότι η δυτική παγκόσμια τάξη καταρρέει και ότι ήρθε η ώρα να εγκαθιδρυθεί μια «πολυπολική παγκόσμια τάξη» στην οποία η Μόσχα θα έχει μεγαλύτερο λόγο.

Κατηγορώντας τους δυτικούς ηγέτες ότι ανάβουν τις φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία και την Ταιβάν, ο Πούτιν τους κατηγόρησε επίσης ότι πυροδότησαν μια ενεργειακή κρίση και στραγγάλισαν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, αντιστρέφοντας ουσιαστικά όλα εκείνα για τα οποία κατηγορείται ο ίδιος.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης εκτενώς για πυρηνικά όπλα, έχοντας απειλήσει τη Δύση πολλές φορές με «ατομικό» χτύπημα και πυροδοτώντας φόβους ότι μπορεί να κάνει τέτοια χρήση και στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος αυταρχικός ηγέτης αρνήθηκε πάντως ότι έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο στον γείτονα χώρα του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «πολιτική ή στρατιωτική δικαιολογία» για κάτι τέτοιο.

Η Νίνα Χρουστσέβα. Photo via facebook

«Δεν υπάρχει περίπτωση»

Ωστόσο, αναφέρθηκε στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο επιτρέπει τη χρήση τους σε περίπτωση που η χώρα απειληθεί.

Κάποια στιγμή, ο οικοδεσπότης Lukyanov του επεσήμανε ότι την Παρασκευή (σήμερα) είναι η 60ή επέτειος από το τέλος της πυραυλικής κρίσης στην Κούβα, η οποία τελείωσε όταν ο Χρουστσόφ επέλεξε να αποσύρει τα σοβιετικά πυρηνικά από την Κούβα.

Ο Πούτιν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να φανταστεί να πάρει τη θέση του Χρουστσόφ εάν μια τέτοια κρίση επαναλαμβανόταν και απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πυρηνική αντιπαράθεση ή αν θα είχε αρνηθεί να υποχωρήσει, ο Πούτιν αρκέστηκε να απαντήσει μόνο το εξής: «Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου στον ρόλο του Χρουστσόφ».

Μιλώντας στο BBC Radio 4, η Νίνα Χρουστσόβα είπε ότι ο Πούτιν «προφανώς δεν σκέφτεται με τους ίδιους όρους» με τον προπάππου της.

«Όταν ο Χρουστσόφ εκδιώχθηκε, ένας από τους ισχυρισμούς υπέρ της αποπομπής του ήταν ότι με το να απομακρύνει τις ρουκέτες από την Κούβα, η Σοβιετική Ένωση φάνηκε αδύναμη.

«Ο Χρουστσόφ τότε είπε: «Και τι περιμένατε; Να ξεκινήσω παγκόσμιο πόλεμο;»

«Ο Πούτιν σαφώς δεν σκέφτεται με αυτούς τους όρους. Σκέφτεται ότι ‘αυτό θα κάνουμε και ό,τι αποφασίσουμε εμείς θα γίνει δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω’.», λέει η Χρουστσόβα.

«Δεν πρόκειται να βάλω λόγια στο στόμα του, προσθέτει. «Δεν λέω ότι είπε ‘ή θα γίνει το δικό μας ή αλλιώς θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά φαίνεται… ότι μπορεί να είναι έτοιμος να κάνει πόλεμο αντί να προσαρμόσει την πολιτική του συμπεριφορά».

Διάχυτη αίσθηση παράνοιας

Ερωτηθείσα για την τρέχουσα ατμόσφαιρα στη Ρωσία, όπου τώρα εργάζεται, η Χρουστσόβα είπε ότι υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση παράνοιας σχετικά με το τι θα κάνει ο Πούτιν.

«Η κοινωνία γίνεται όλο και πιο απελπισμένη», είπε. «Είναι παγωμένη μες τη απόγνωσή της. Όχι στον φόβο, στην απόγνωση. Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί [ή] τι μπορέι να φέρει το αύριο.

«Τον τελευταίο μήνα που γίνεται συζήτηση για πυρηνικά, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι πωλήσεις χαπιών κατά της ακτινοβολίας αυξήθηκαν κατά 70%. Ο κόσμος ετοιμάζεται για κάτι καταστροφικό».

Με πληροφορίες από DailyMail

Στην Άγκυρα ο Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές “ενστάσεις” στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: