Από μια ατελής Δημοκρατία, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια αυταρχική χώρα: Μόνο ο Ιμάμογλου μπορεί να κερδίσει τον Ερντογάν…

FILE PHOTO: Main opposition Republican People’s Party (CHP) leader Kemal Kilicdaroglu (C) speaks during their press conference next to Istanbul Provincial Chairperson of the Republican People’s Party, Canan Kaftancioglu (L) and Istanbul’s mayor Ekrem Imamoglu (R) at the party headquarters in Istanbul, Turkey. EPA, ERDEM SAHIN




Στην ιστοσελίδα του The National Interest, δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Sinan Ciddi, συνεργάτη της δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies – FDD) και καθηγητή για θέματα Ασφάλειας και Διοίκησης Προσωπικού στο College-Marine Corps University αλλά και στο School of Foreign Service του Georgetown University.

Το κείμενο αφορά τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και τη στάση της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Τουρκία παρακμάζει ταχύτατα ως λειτουργικό κράτος και λίγοι στην πολιτική ελίτ της χώρας φαίνεται να ενδιαφέρονται. Από μια ατελής Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε μια αυταρχική χώρα, και παρόλο που ο Πρόεδρος Erdogan μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι ο μόνος που διευκολύνει αυτή την τραγική παρακμή.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας, η αποκαλούμενη «Εθνική Συμμαχία» – ένας συνασπισμός έξι πολιτικών κομμάτων – στρώνει το δρόμο για τον Erdogan, διασφαλίζοντας ότι η αυταρχική στροφή της Τουρκίας είναι πιθανό να θεσμοθετηθεί, υποστηρίζει ο συντάκτης.

Ως ένα ακόμη παράδειγμα στήριξης των ανωτέρω, αλλά και των κινήσεων του Erdogan για να επικρατήσει για άλλη μία φορά στις εκλογές, ο συντάκτης επικαλείται την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ο οποίος κατονομάζεται και ως «ο νόμος της λογοκρισίας».

Ο συντάκτης ακολούθως αναλύει το πως η κυβέρνηση Erdogan ελέγχει τα ΜΜΕ, με το νόμο αυτό να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στον έλεγχο της πληροφορίας στη χώρα.

Αυτό που καυτηριάζει το δημοσίευμα είναι η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιον θα στηρίξει ως προεδρικό υποψήφιο, ενώ δεν έχει δώσει και ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το πρόγραμμά της και τους στόχους της.

Ιδιαίτερη κριτική ασκεί ο συντάκτης στον Kemal Kilicdaroglu, τον ηγέτη του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ο οποίος αντί να βρίσκεται στην Τουρκία αντιδρώντας δυναμικά στην ψήφιση του ανωτέρω νόμου, επέλεξε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με φοιτητές και διανοούμενους, με την επίσκεψη να έχει περισσότερο τουριστικό χαρακτήρα, όπως σημειώνεται.

Συνολικά η αντιπολίτευση που αποτελείται από συνασπισμό 6 κομμάτων, επέδειξε κατά το άρθρο, μία ανικανότητα να αναδείξει τις επιπτώσεις του εν λόγω νόμου και να ασκήσει έτσι πίεση στο κόμμα του Erdogan, ταυτόχρονα με την κακή οικονομική κατάσταση και προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα.

Κατά τον αρθρογράφο, ο καλύτερος προεδρικός υποψήφιος για να στηριχθεί από την αντιπολίτευση είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem Imamoglu), καθώς είναι ο μόνος που φοβάται ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan). Όμως όπως υποστηρίζεται στο άρθρο, τον Imamoglu τον φοβούνται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι ανησυχούν πως εάν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος τότε θα τους επισκιάσει και θα τους καταστήσει άνευ πολιτικού περιεχομένου.

Μια νίκη του Erdogan, το 2023, θα εδραιώσει την κυριαρχία του στην Τουρκία και θα ενισχύσει περαιτέρω την ανελεύθερη πορεία της Τουρκίας. Θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να αποκοπεί περαιτέρω από τους δημοκρατικούς κανόνες και τους δυτικούς εταίρους και τις φιλοδοξίες της.

Ο Erdogan το ξέρει και το θέλει αυτό. Έχει κάνει πολύ λίγα για να το αποκρύψει. Η αντιπολίτευση της Τουρκίας έχει δημόσια ευθύνη να αμφισβητήσει τον Erdogan και να προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα εναλλακτικό όραμα, αλλά αρνήθηκε να το πράξει. Η αποτυχία της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει στο μέλλον, καταλήγει το άρθρο.      

ΠΗΓΗ: The National InterestSinan Ciddi – Turkey’s Opposition Is Paving Erdogan’s Path to Victory

Η Washington Post εγκαλεί τον αυταρχικό Ερντογάν: Ο νέος νόμος αποτελεί εξουσιοδότηση για να καταπνίγεται η ελεύθερη έκφραση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: