Περιμένοντας την ΝτιΚάρλο για το Κυπριακό: Xαμηλές προσδοκίες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων

FILE PHOTO: Η Βοηθός Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. EPA/ANDREW GOMBERT




Άγνωστο παραμένει το πότε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συζητήσει την κατάσταση στο Κυπριακό.

Πέραν της ενημέρωσης που έτυχαν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι σκοπεύει να στείλει τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα για επαφές στο νησί δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.

Αμφότερες οι πλευρές βρίσκονται σε αναμονή ενημέρωσης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για το πότε προτίθεται η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο (Rosemary DiCarlo) να έρθει στην Κύπρο.

Παράλληλα κρατούν το θέμα χαμηλά, καθώς δεν αναμένουν ότι μέσω αυτής της κίνησης θα υπάρξει ουσιαστική άρση του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στο Κυπριακού.

Ο Ερσίν Τατάρ, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα χρειαστεί ένας προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ ΟΗΕ. Σημειώνοντας (πηγή ΓΤΠ) ότι η ΝτιΚάρλο θα είναι το άτομο που θα διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η επιλογή ΝτιΚάρλο ήταν η φόρμουλα που βρήκε ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα που προέκυψε πριν από ένα χρόνο ως προς το θέμα διορισμού ενός απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά αντιδρούσε στον διορισμό ενός απεσταλμένου προκειμένου να συνεχίσει να πιέζει για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, γι’ αυτό και ο Τατάρ έσπευσε να διαμηνύσει πως η αποστολή ΝτιΚάρλο δεν έχει να κάνει με τον διορισμό απεσταλμένου.

Ο Τατάρ υποστήριξε ακόμα πως στον ΓΓ ΟΗΕ ανέφερε ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, τα οποία είναι «κεκτημένα δικαιώματα» του τ/κ «λαού», κι αυτό –ανέφερε- καταγράφηκε στα αρχεία.

Η νέα πολιτική, συνέχισε, βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή αυτή η πολιτική για μια πιθανή διαπραγμάτευση.

Δεν θα είναι απαραίτητο, δήλωσε, να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι συμφώνησαν πως θα μπορούσε να το κάνει αυτό η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι πλησιάζουν οι εκλογές στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι μετέφεραν τις αντιδράσεις τους στον ΓΓ σχετικά με την «επιθετική και μη ρεαλιστική» ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Πρόθεσε ότι το σημείο που τους χαροποίησε περισσότερο κατά τη διάρκεια των επαφών τους στη Νέα Υόρκη ήταν η ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η έκκλησή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους σφράγισε τη σύνοδο και είχε απήχηση σε παγκόσμια κέντρα.

Αναφέροντας ότι καταγράφηκε στον ΟΗΕ η θέση για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, η οποία εκφράζεται από κοινού με τη «μητέρα πατρίδα» και εγγυήτρια Τουρκία, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το σωστό για την επίτευξη ισορροπίας είναι η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εδραίωση των δικαιωμάτων, του δικαίου και της κυριαρχίας» είπε.

Στις συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη, συνέχισε, ανέφεραν ότι η απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και ο εξοπλισμός της ε/κ πλευράς, θα αυξήσουν την ένταση στο νησί και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη συμφωνίας.

Δεν έλαβε ακόμα απάντηση από την ε/κ πλευρά για τις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε στις 1 και 8 Ιουλίου, πρόσθεσε, λέγοντας ότι μετέφερε στον ΓΓ τι αφορούν αυτές οι προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «αμεροληψία και το ευρύ πνεύμα του». Αναφορικά με το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι επαναξιολόγησαν την κατάσταση αυτή μετά το πρόσφατο περιστατικό σε μια παραλία (στις Κλαψίδες) και μετέφεραν την επιθυμία τους για μια «επίσημη» συμφωνία του ψευδοκράτους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

MGA: Δεν έχουμε πτήσεις προς τη Ρωσία

Η τουρκική αεροπορική εταιρία MGA (Mavi Gök-Γαλάζιος Ουρανός) ανακοίνωσε ότι δεν πραγματοποιεί πτήσεις προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί μεταδίδει ανακοίνωση της εταιρείας Mavi Gök Havacılık με έδρα την Αττάλεια ότι οι πτήσεις της πραγματοποιούνται μόνο μεταξύ της Αττάλειας και ευρωπαϊκών χωρών και δεν προγραμματίζεται καμία πτήση προς την Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται επίσης ότι ο «υπουργός συγκοινωνιών και έργων» Ερχάν Αρικλί είχε ανακοινώσει ότι η «Blue Girne [Κερύνεια] Airlines» θα ιδρυθεί σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Anex, η οποία είναι μητρική εταιρεία της MGA που επρόκειτο να γίνει η νέα «εθνική» αεροπορική εταιρεία του ψευδοκράτους.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Νεό «εξοπλισμό μαχητή» απέκτησε η Εθνική Φρουρά Κύπρου: Θα παρουσιαστεί στη μεγάλη παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: