File Photo Η ισραηλινή πλατφόρμα άντλησης αερίου Tamar EPA, ALBATROSS AERIAL
Με την Ευρώπη να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και παράλληλα να αναζητεί νέες ενεργειακές πηγές, μια ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις προς κάλυψη του κενού που προκαλείται από το ρωσικό ΦΑ στις ευρωπαϊκές αγορές, αναφέρει σε ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου.
Η εταιρεία Energean, στην οποία έχει παραχωρηθεί αριθμός τεμαχίων εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, άνοιξε τα χαρτιά της για τις ποσότητες ΦΑ που δεν περιλαμβάνονται για την εσωτερική αγορά του Ισραήλ, αλλά και τους σχεδιασμούς διοχέτευσης σε τρίτες αγορές.
Οι ανακοινώσεις της Energean έγιναν κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων 6μήνου της εταιρείας στους αναλυτές των χρηματιστηριακών αγορών του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.
Όπως ανάφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας, η Energean έχει πλάνο για τις ποσότητες ΦΑ, προς εξαγωγή, με την Κύπρο να συμπεριλαμβάνεται στις οδεύσεις (ενεργειακούς διαδρόμους) που εξετάζει η εταιρεία.
Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Energean για την εμπορική αξιοποίηση των πρόσθετων ποσοτήτων ΦΑ που καθίστανται διαθέσιμες, μετά τις νέες γεωτρήσεις της στο Ισραήλ.
Στην ενημέρωση από πλευράς Energean παρουσιάσθηκαν τρία σενάρια για τις πρόσθετες ποσότητες ΦΑ που δεν έχουν συμβολαιοποιηθεί για την ισραηλινή αγορά.
Όπως τονίσθηκε, οι τρεις επιλογές που έχει η εταιρεία, ανάλογα με την πορεία των ανακαλύψεων, δεν είναι απαραίτητο να αποκλείουν η μία την άλλη. Η πρώτη επιλογή αφορά την εξαγωγή ποσοτήτων ΦΑ στην Κύπρο, και υγροποίησης σε μονάδα FLNG που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό.
Η δεύτερη αφορά την εξαγωγή προς την Κύπρο, μέσω υφιστάμενων αναβαθμιζόμενων ή νέων αγωγών και υγροποίηση στα υφιστάμενα τερματικά της χώρας. Σχετικά, μάλιστα, η Energean έχει υπογράψει MOU με την EGAS για την εξαγωγή έως 3 δισ. κυβικών μέτρων ΦΑ ετησίως.
Και η τρίτη αφορά την αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά. Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις απαιτούν, πέραν των ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου, και αύξηση της δυναμικότητας των υποδομών.
Αγωγό ΦΑ από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο, καθώς και πλωτή μονάδα υγροποίησης ΦΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η πρόταση της Energean.
Τον περασμένο Ιούνιο η Energean υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Ενέργειας που αφορά τα δυο πρώτες επιλογές της εταιρείας. Η πρόταση που εξετάζεται από τη Λευκωσία, προνοεί κατασκευή αγωγού ΦΑ από το Ισραήλ προς την Κύπρο και πλωτή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι ποσότητες ΦΑ θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τις εσωτερικής αγοράς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πρώτη φάση, το δε υγροποιημένο ΦΑ (LNG) θα μπορεί να διοχετευθεί στις ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο. Ο αγωγός θα είναι μήκους 200 χιλιομέτρων και θα καλύπτει το ισραηλινό κοίτασμα «Αθηνά».
Όπως έχει γίνει γνωστό, η εταιρεία φέρεται να έχει προχωρήσει με τεχνική έκθεση που περιλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα και τους οικονομικούς πόρους υλοποίησης του έργου.
Η επένδυση υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ και θα είναι σε θέση να παράγει LNG από το 2026. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η μονάδα FLNG θα είναι σε θέση να υγροποιεί ΦΑ που να καλύπτει το 50% των αναγκών της Ελλάδας.
Πέρα από τον αγωγό προς Κύπρο και την πλωτή μονάδα υγροποίησης η εταιρεία παρακολουθεί και το θέμα με τον EastMed. Επί του προκειμένου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρεία είπε πως «αν κατασκευασθεί ο East Med, η Energean θα τον χρησιμοποιήσει».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κάνει τον προγραμματισμό της με βάση είτε διαθέσιμες υποδομές είτε υποδομές που θεωρούνται ως άμεσα υλοποιήσιμες.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προ διετίας είχε υπογράψει Επιστολή Προθέσεων με την ΔΕΠΑ για την προμήθεια έως 2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως από τα κοιτάσματά της στο Ισραήλ μέσω του East Med.
Η πρόταση της Energean, στη Λευκωσία, συνδυάζεται και με άλλες ποσότητες ΦΑ από κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Στο Υπουργείο Ενέργειας τα επιβεβαιωμένα κυπριακά κοιτάσματα ενισχύουν τους σχεδιασμούς της Energean, κυρίως στο κομμάτι των εξαγωγών.
Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που συγκαταλέγεται στα συν είναι οι γεωτρητικές δραστηριότητες, υφιστάμενες και μελλοντικές, της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σε Λονδίνο και Τελ Αβίβ, η Energean με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Μάιο, πέραν αυτής καθαυτής της ανακάλυψης κοιτάσματος ΦΑ της τάξης των 8 δισεκ. κυβικών μέτρων, πέτυχε την απομείωση ρίσκου για άλλα 50 δισεκ. κυβικά μέτρα.
Το αποτέλεσμα αυτό ώθησε την εταιρεία στο να προγραμματίσει δύο ακόμη ερευνητικές γεωτρήσεις σε γειτονικές θέσεις.
Η πρώτη εξ αυτών, στην θέση «Ερμής» στο Block 31, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε και η έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα «Καρίς», που προορίζεται για την ισραηλινή αγορά. Η δεύτερη γεώτρηση είναι στην θέση «Ζευς» στο Block 31 και πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, Απόστολος Τομαράς
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE