Για λύση δύο κρατών με τους Παλαιστινίους μιλά ανοιχτά μετά από χρόνια Ισραηλινός ηγέτης

O Yair Lapid στο βήμα του ΟΗΕ. EPA, JASON SZENES




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid κάλεσε την Πέμπτη για μια λύση δύο κρατών ύστερα  από δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνική βόμβα.

Η αναφορά του σε λύση δύο κρατών, η πρώτη από έναν Ισραηλινό ηγέτη εδώ και χρόνια στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, απηχεί και την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μία πρόταση που ήταν αδρανής εδώ και χρόνια.

«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο Λάπιντ .

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από ένα ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος που δεν θα απειλεί το Ισραήλ.

Ο Λάπιντ μίλησε λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου που θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μακροχρόνιο αντίπαλο της λύσης των δύο κρατών.

Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.

Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Lapid «δεν σημαίνουν τίποτα».

«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου», είπε, και να σεβαστεί προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τομ Νάιντες χαρακτήρισε την ομιλία του Λάπιντ «θαρραλέα» για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.

Με πληροφορίες από Reuters

Πουλάει και τρέλα ο Ιρανός Πρόεδρος: Στη χώρα μου υπάρχει ελευθερία εκφρασης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: