Στο Λβιβ, ο Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ο βασικός διαιτητής της σύγκρουσης: Πήγε για την …ειρήνη, και έκανε μπίζνες!

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο. Photo via Turkish Presidency




Η εφημερίδα Le Monde (κείμενο Marie Jégo) αναφέρετια στη συνάντηση των προέδρων της Τουρκίας και της Ουκρανίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) και Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky), και του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (Αntonio Guterres), στο Λβιβ.

Η δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει την «δύσκολη άσκηση διπλωματικής ισορροπίας του Recep Tayyip Erdogan», ο οποίος υποστηρίζει το Κίεβο, χωρίς να εξοργίζει τη Μόσχα,

Επί του παρόντος ο Ερντογάν είναι ο μόνος ηγέτης που ακούει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Poutine) , αφού ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς (Olaf Scholtz) παραιτήθηκαν από την προσπάθεια να φέρουν τον Poutine «στα συγκαλά του.»

Επισημαίνοντας τις δύο συναντήσεις του Poutine και του Erdogan, στην Τεχεράνη και στη συνέχεια, στις 5 Αυγούστου, στο Σότσι, από όπου, όπως παρατηρεί, «τίποτα δεν έχει ξεφύγει από τις τέσσερις ώρες συνομιλίας, που είχαν στη ρωσική παραθαλάσσια πόλη».

Σημειώνει, ότι «η μόνη βεβαιότητα είναι, πως ο Τούρκος πρόεδρος αναδείχθηκε ο καταλληλότερος για να πείσει τον κύριο του Κρεμλίνου να διαπραγματευτεί.»

Σύμφωνα δε με Τούρκους παρατηρητές στο Σότσι, ο κ. Erdogan τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Vladimir Poutine, που χαρακτηρίζεται αποφασισμένος να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky), με την προϋπόθεση ο τελευταίος να ανταποκριθεί  στις απαιτήσεις του και να εγκαταλείψει οριστικά τη χερσόνησο της Κριμαίας και τα κατακτημένα εδάφη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, είναι πεπεισμένος ότι ο πόλεμος «πρέπει να τελειώσει με την απελευθέρωση της Κριμαίας», γι’ αυτό δεν είναι έτοιμος να υποκύψει.

«Μια γρήγορη έξοδος από τη σύγκρουση φαίνεται απίθανη σε αυτό το στάδιο. Τα περιθώρια ελιγμών του διαπραγματευτή Erdogan είναι στενά. Πώς θα πείσει τον Ρώσο ομόλογό του να εγκαταλείψει τις εδαφικές του κατακτήσεις; Η Κριμαία είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη», σημειώνει η δημοσιογράφος.

Υπογραμμίζει τη μη αναγνώριση από την Τουρκία της προσάρτησή της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία, όπως αναφέρει, «πολύ παρούσα στη λαϊκή τουρκική φαντασία, θεωρείται πρώην οθωμανικό προτεκτοράτο, ο μυθικός λίκνος των τουρκόφωνων Τατάρων, ένα παλιό πεδίο μάχης μεταξύ Ρώσων και Τούρκων, αλλά ποτέ ως ρωσική επαρχία.»

Ωστόσο, κατά την ίδια, ο  Τούρκος πρόεδρος, αποτυγχάνοντας να συνάψει ειρήνη, έκανε μπίζνες, υπογράφοντας χθες στο Λβιβ με την ουκρανική κυβέρνηση μνημόνιο, το οποίο προβλέπει την ανοικοδόμηση ορισμένων από τις κατεστραμμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χάρκοβο και της γειτονιάς του Κιέβου, από τουρκικές εταιρείες.

Επισημαίνει την παρουσία στο Λβιβ μιας «επιβλητικής αντιπροσωπείας», που περιελάμβανε τον Hakan Fidan, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, καθώς και δύο αξιωματούχους όπλων, τον Ismaïl Demir, ο οποίος ηγείται των αμυντικών βιομηχανιών (SSB) και τον Haluk Bayraktar, διευθύνοντα σύμβουλο της Baykar Makina, της ιδιωτικής εταιρείας που παράγει και προμηθεύει την Ουκρανία με τα drones, που του επέτρεψαν να σταματήσει τα ρωσικά τανκς τις πρώτες πρωινές ώρες της σύγκρουσης.

Τέλος, σημειώνει, ότι η Τουρκία, παρά τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται για ενέργεια, σιτάρι, χάλυβα, τουρίστες, θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ουκρανία, ειδικά στον τομέα της άμυνας.

Γι’ αυτό και ο  Baykar Makina, ο κατασκευαστής drone, του οποίου το βιβλίο παραγγελιών είναι γεμάτο για τα επόμενα τρία χρόνια, σχεδιάζει να συναρμολογήσει σύντομα στο ουκρανικό έδαφος τα drones TB2 και Akinci, ένα νέο μοντέλο εξοπλισμένο με ισχυρό κινητήρα κατασκευασμένο στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Le Monde  Marie Jégo – A Lviv, en Ukraine, Erdogan cherche à se poser en arbitre incontournable du conflit

Το Associated Press γράφει ότι ήταν “ελάχιστα τα αποτελέσματα” της συνάντησης του Ερντογάν με τον Ζελένσκι και τον Γκουτέρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: