File Photo: View at a sculpture of ‘The Parthenon Marbles’ collection, at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA
Επιστροφή στην πατρίδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; ρωτά το περιοδικό Economist, (Από τη στήλη The world in brief). Η Ελλάδα και η Βρετανία, γράφει, έχουν προβάλει αξιώσεις η καθεμιά τους για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ή τα Ελγίνεια, για περισσότερα από 200 χρόνια.
Οι Έλληνες λένε ότι τα γλυπτά λεηλατήθηκαν από τον Παρθενώνα, τον αρχαίο ναό πάνω στην Ακρόπολη στην Αθήνα. Η Βρετανία λέει ότι οι κυρίαρχοι τότε στην Ελλάδα Οθωμανοί ενέκριναν την αφαίρεση της ζωφόρου.
Καθώς άλλα ευρωπαϊκά μουσεία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν θησαυρούς της εποχής της αποικιοκρατίας, το Βρετανικό Μουσείο εμμένει στην άρνησή του – μέχρι τώρα. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση, ίσως επειδή αυτό θα υπονοούσε μία σιωπηρή αποδοχή της βρετανικής ιδιοκτησίας.
Αλλά τον Ιανουάριο υιοθέτησε μία παρόμοια διευθέτηση για την έκθεση ενός θραύσματος του Παρθενώνα από μουσείο της Σικελίας (σσ. αναφέρεται στο θραύσμα Fagan από την ζωφόρο του Παρθενώνα και στο Μουσείο Antonino Salinas), ένα δάνειο που προλείανε το έδαφος για μία οριστική επιστροφή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που διεξήχθη τον Νοέμβριο, το 59% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.
Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων είναι ο διαμοιρασμός των γλυπτών ή, η ακόμη πιο ιδιόρρυθμη λύση της χρήσης ρομπότ για την παραγωγή αντιγράφων που θα κρατήσει η Βρετανία. Όποια και εάν είναι η τελική συμφωνία, ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων φαντάζει πιο κοντά από ποτέ άλλοτε.
ΠΗΓΗ: Economist, Από τη στήλη The world in brief – [ homecoming for the Elgin marbles?