Ο όπου γης Ελληνισμός τίμησε την Υπεραγία Θεοτόκο: Οι Έλληνες έχουμε συνδέσει την Παναγία με την αγάπη και τη φροντίδα για τον αδύναμο, είπε ο Πρόεδρος

Οι Έλληνες τίμησαν σήμερα την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το στιγμιότυπο είναι από την Παναγία της Τήνου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία.

Ευθύς από των πρώτων μΧ αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν. Αλλ’ η σημερινή εορτή είναι η κατ’ εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα».

Τα παραπάνω σημειώνει δημοσίευμα του διηγηματογράφου και ποιητή Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην εφημερίδα «Εφημερίς» στις 15 Αυγούστου 1887.

Με την Κοίμησή Της, η οποία συνέβη, κατά την ευσεβή παράδοση, τη 15 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η ζεύξη μεταξύ φθοράς (επίγειας ζωής) και αφθαρσίας (επουράνια ζωής).

Το χριστεπώνυμο πλήρωμα την τίμησε με πανηγυρικές εκδηλώσεις και τελετές λατρείας.

Στις εκκλησίες της θάλασσας και του βουνού, όπου τιμάται η χάρη Της, τα άσματα και οι ύμνοι είναι ό,τι ωραιότερο εγράφη από τον υμνογράφο Κοσμά και τον Ιωάννη Δαμασκηνό. Μάλιστα, ως λέγεται, η Ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συναγωνίζεται εκείνες των ξεχωριστών εορτών της Χριστιανοσύνης, της Μεγάλης Εβδομάδος και των Χριστουγέννων.

  • Σακελλαροπούλου: Εμείς οι Έλληνες έχουμε συνδέσει την Παναγία με τη φροντίδα για τον αδύναμο

Στη δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου παρέστη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπουλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιορτάζουμε και φέτος τη μεγάλη αυτή μέρα για την Ορθοδοξία, προσβλέποντας στην παρηγορητική και εμψυχωτική προστασία της Θεοτόκου.

Με το πρόσωπό Της, εμείς οι Έλληνες έχουμε συνδέσει την αγάπη, τη φροντίδα για τον αδύναμο, την ενσυναίσθηση».

«Εύχομαι οι αξίες αυτές να συνεχίσουν να μας εμπνέουν. Χρόνια πολλά!», κατέληξε στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Μητσοτάκης από την Τήνο: «Μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος»

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Τήνο, ο οποίος παραβρέθηκε στο νησί για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «από τα απομακρυσμένα ξωκλήσια μέχρι να μεγάλα προσκυνήματα της Εκκλησίας μας, η Ελλάδα και η Ορθοδοξία γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, αντλούμε δύναμη και πίστη για να μπορέσουμε ατομικά αλλά και συλλογικά να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και να βαδίσουμε στο δρόμο της προόδου, στο δρόμο της αυτοπεποίθησης στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής».

«Αυτή τη σπουδαία μέρα για την ορθοδοξία το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας παραμένει η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Να σταθούμε δίπλα σε όσες όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Και με πίστη θα παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα της ευημερίας της αυτοπεποίθησης της κοινωνικής συνοχής. Εύχομαι από καρδιάς σε κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα απανταχού της Γης χρόνια πολλά».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Τήνο στις 9 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός ‘Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο “Μυκόνιος” όπου μετά την ρίψη τιμητικών κανονιοβολισμών, ο κ.Μητσοτάκης απέδωσε φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων του καταδρομικού “Έλλη” ρίχνοντας ένα δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα.

Στη συνέχεια μετέβη στο Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας και παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεου.

  • Ανδρουλάκης: Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης

Με τους ομογενείς στο Μόντρεαλ του Καναδά γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των Ελλήνων της ομογένειας παρέστη χθες στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αμέσως μετά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ομογενείς του Καναδά για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν να με προσκαλέσουν να περάσουμε μαζί τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Οι Έλληνες της διασποράς πρωταγωνιστούν στην οικονομική, κοινωνική και επιστημονική ζωή των χωρών που διαβιούν, γι’ αυτό και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας.

Έχουμε λοιπόν εθνικό χρέος να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες τους ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης, όπου οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Εδώ από το Μόντρεαλ θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης».

  • Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Χαρδαλιάς και ο Φλώρος για το σημερινό εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

«Τιμούμε σήμερα στην Τήνο την Κοίμηση της Θεοτόκου, τη «Βασίλισσα τοῦ παντός, περιβεβλημένη, ἀθανασίας αἴγλην, ἀρθεῖσα μετὰ δόξης, πρὸς τὰ οὐράνια». Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν», έγραψε στον προσωπικό λογαριαμό του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με την ευκαιρία της σημερινής εκ των μεγαλυτέρων εορτης της χριστιανοσυνης.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην τελετή απόδοσης τιμών στους Ήρωες του ευδρόμου ΕΛΛΗ με αφορμή τυ συμπλήρωση 82 ετών από τη βύθιση.

Μνεία στους στίχους του ποιήματος του Αγγέλου Σικελιανού αφιερωμένου στην Παναγία «Δεκαπενταύγουστος του 1940» κάνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, στην ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Συγκεκριμένα γράφει:

«Ω, Εσύ των Ουρανών η πλατυτέρα,

που αγκάλιασες τα έθνη και τους λαούς,

των λαών και των εθνών η θεία Μητέρα,

π’ όλους της γης ξεχείλισες τους ναούς».

Χρόνια πολλά!

Η Παναγία να μας προστατεύει και να φυλάει την Πατρίδα μας!”

Ο κ. Χαρδαλιάς περιλαμβάνει στην ανάρτησή του μια φωτογραφία με στρατιώτες να κρατούν την ελληνική σημαία δίπλα σε εκκλησάκι σε κάποιο νησί του αρχιπελάγους ενώ διακρίνεται η διέλευση πλοίου του Στόλου.

Εξάλλου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter εμφανίζει το χάρτη της Ελλάδας να καλύπτεται από την ελληνική σημαία, την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο δεξιό άκρο και το έμβλημα του ΓΕΕΘΑ στο κάτω μέρος, ευχόμενος «Χρόνια πολλά, η Παναγιά μαζί μας!!!».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου

Η εορτή της Παναγίας είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγα λεπτά από τη σκέψη μας στη μητέρα μας, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, όπου χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό με αφορμή την αυριανή μέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μάλιστα, κάλεσε άπαντες να θυμηθούμε τις μητέρες μας και τη ζωή μας με αυτές και να τους πούμε «ευχαριστώ» για την προσφορά τους και τις ευεργεσίες τους.

Επιπλέον, τόνισε ότι στην εορτή της Παναγίας μας δίδεται η ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές και να ευχηθούμε κυρίως σε όσους γιορτάζουν.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην περιοχή του Ταύρου που ήταν από τις πρώτες που επισκέφθηκε όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα πριν από περίπου εβδομήντα χρόνια.

Ιερώνυμος: Το φάρμακο για τις δυσκολίες είναι η συνεργασία

«Το «φάρμακο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες είναι η συνεργασία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Επ’ αυτού, μάλιστα, επισήμανε ότι καλούμαστε να ξεχάσουμε τις όποιες διαφορές μας και να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας, της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στην Εκκλησία, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σημείωσε ότι όλα τα έργα που γίνονται στην Αρχιεπισκοπή δεν είναι δικά του, αλλά προέρχονται από τη συνεργασία όλων, των συνεργατών του, του λαού, των ανθρώπων που στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία πρέπει να δώσει το παράδειγμα με τη συνεργασία των ιερέων με τον λαό, των αρχιερέων μεταξύ τους και με τον λαό, για να μπορέσει και ο λαός να το μεταφέρει πιο πέρα, στους πολιτικούς, σε όσους είναι γύρω μας και αγωνίζονται για αυτόν τον τόπο», υπογράμμισε.

Τέλος, παρότρυνε να επιδιώκουμε τη συνεργασία, τη συμπόρευση και τη συνεννόηση. Ευχήθηκε, επίσης, «σήμερα, στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, να αγαπήσουμε όλους, να τους συγχωρήσουμε, να τους αγκαλιάσουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο μας ενωμένοι και όσοι μπορούν ας έρθουν».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους δημοσιογράφους και επισήμανε ότι «η Παναγία είναι η παρηγοριά όλων μας. Είναι η μάνα μας. Γι’ αυτό ας ευχηθούμε να είναι βοήθειά μας».

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συλλειτούργησε ο επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος. Ο προϊστάμενος του ναού π. Αθανάσιος Αττάρτ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια στην Αρχιεπισκοπή.

Εκατοντάδες προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου

Εκατοντάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, ανηφόρισαν στις πλαγιές του Βερμίου για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην ομώνυμη Μονή, καθώς μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας φέτος οι εκδηλώσεις γίνονται κανονικά με τη σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας απονεμήθηκαν και οι έπαινοι, μαζί με χρηματικό Βραβείο, του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» σε δύο αριστούχους μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου, στη μνήμη των 21 μαθητών που είχαν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο στην κοιλάδα των Τεμπών.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην επέτειο των100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ν.Δ), Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Άγγελος Τόλκας (ΣΥΡΖΑ-ΠΣ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Θεομήτωρ εκοιμήθη και μετέστη: Η Eλλάδα γιορτάζει το “Πάσχα του καλοκαιριού” με τιμή και ευλάβεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: