Ο πρώην παπά ροκάς Νεκτάριος Μουλατσιώτης διεκδικεί με χρυσόβουλα από πολίτες και δήμο 32.000 στρέμματα στη Φωκίδα

Photo Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των κατοίκων via doridanews.gr




Είναι γνωστό στη κοινωνία της Δωρίδας, και όχι μόνο, ότι εδώ και 2-3 χρόνια έχει ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ της Ι. Μονής Κουτσουριώτισσας και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μοναστηριού.

Αιτία η απόφαση της Ιεράς Μονής να διεκδικήσει για λογαριασμό της μέσω δικαστικών αποφάσεων κάπου 32.000 στρέμματα γης που σήμερα ανήκουν και καλλιεργούνται από κατοίκους των γύρω χωριών.

Για την ιδιοκτησία της η Ι. Μονή επικαλείται και παρουσιάζει διάφορους τίτλους κυρίως από χρυσόβουλα επί τουρκοκρατίας, ενώ οι κάτοικοι επικαλούνται αποφάσεις του Ελληνικού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα όπου οι εκτάσεις είχαν περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία σε αυτούς.

Στις 22 Αυγούστου οι κάτοικοι προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία, παραμονή της Παναγίας, έξω από το Μοναστήρι μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει.

Στο χώρο, βρέθηκαν και πολλοί αυτοδιοικητικοί, Περιφέρειας και Δήμου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης, που είχε συνομιλία με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, σε μια προσπάθεια να παραμείνει η διαμαρτυρία σε ειρηνικά, ελεγχόμενα και κόσμια επίπεδα.

Στο κάλεσμα αυτό άμεση ήταν η αντίδραση της Ι. Μονής με εξώδικο που έστειλε μέσω της δικηγόρου της που ανέφερε:

“Ενώπιον παντός αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής

Εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση Μετά Διαμαρτυρίας και Επιφυλάξεις

Του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουτσουριωτίσσης, που εδρεύει στην Αμυγδαλιά Φωκίδας και εκπροσωπείται νόμιμα.

Διαμαρτυρόμεθα εντόνως, διότι επί διήμερο ΚΑΛΕΙΤΕ σε δήθεν ειρηνική διαδήλωση την ώρα του πανηγυρικού μας εσπερινού, με συνέπεια ήδη να έχει εμποδισθεί  η θρησκευτική συνάθροιση στην Ιερά Μονή μας για την εορτή της Παναγίας μας, που εορτάζουμε κάθε έτος στις 22 και 23 Αυγούστου, καθόσον πλήθος προσκυνητών μας ενημέρωσαν ότι φοβούνται να προσέλθουν από τον φόβο ταραχών!!!

Επειδή η στάση σας αυτή είναι ποινικά κολάσιμη.

Επειδή δεν έχετε κανένα δικαίωμα να επιβουλεύεσθε την θρησκευτική ειρήνη.

Για τους λόγους αυτούς – Σας καλούμε να αποσύρετε ΑΜΕΣΩΣ την κακόβουλη πρόσκληση σας για δήθεν ειρηνική διαμαρτυρία στην Ιερά Μονή μας την ημέρα που εορτάζει και να ανακοινώσετε ότι η Ιερά Μονή μας θα εορτάσει κανονικά, όπως κάθε έτος.

Η Πληρεξούσια Δικηγόρος της Ιεράς Μονής

Αργυρώ Ηλιάνα Σεϊτανίδου

Δικηγόρος – Άμφισσα”

Τελικά όπως αναφέραμε η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και η Επιτροπή Αγώνα ανακοίνωσε τα εξής :

“Η αυθαίρετη οικειοποίηση 32.000 στρεμμάτων από τις “ενοίκους” του Ι.Μ. Κουτσουρού και η φτωχοποίηση των κατοίκων της Δωρίδας δεν θα περάσει!

Με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο οι κάτοικοι έξι (6) κοινοτήτων του Δήμου Δωρίδος  διαδήλωσαν  στις 22  Αυγούστου 2022 έξω από την Ιερά Μόνη της Παναγίας.

Οι παράλογες απαιτήσεις και προσπάθεια οικειοποίησης 32.000 στρεμμάτων από τις μοναχές-“ενοίκους”,  χωρίς να διαθέτουν κανένα τίτλο ιδιοκτησίας  αλλά κυρίως η απρεπής και απαράδεκτη συμπεριφορά τους, μας οδηγεί στο δρόμο του αγώνα.

Διεκδικούμε το δίκαιο μας και τις περιουσίες μας που στήριξαν τις οικογένειες μας εδώ και δεκαετίες . Διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή που θέλουν αυθαίρετα να μας στερήσουν!

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε οι μοναχές του Μοναστηριού,  ο Πρωτοσύγκελος Μουλατσιώτης και ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος μοιράζουν απογοήτευση και θλίψη  στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής μας που αποτελούν το πλήρωμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και “πυλώνες” επί σειρά ετών της Ι.Μ. της Παναγίας Κουτσουρού.

Στέλνουμε σε όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι ο δίκαιος αγώνας μας με νόμιμα και δημοκρατικά μέσα θα ενταθεί.

Καλούμε τους ενεργούς πολίτες και τους φορείς να στηρίξουν την έντιμη προσπάθεια  μας και την ηγεσία της Εκκλησίας μας να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να λειτουργήσει με κοινωνική ευαισθησία, να πράξει αυτό που ορίζουν οι νόμοι και τα Ελληνοχριστιανικά ήθη!

Καμία αφαίμαξη των περιουσιών μας δεν θα περάσει!

Η  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ”

Με πληροφορίες από doridanews.gr,

Ούτε όσιο ούτε ιερό: Τα τάματα από εκκλησίες στην Κέρκυρα έκλεβε 38χρονος που συνελήφθη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: