ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/08/2022 | 07:06
Ο Ελληνας που ψάχνει σπάνιες γαίες στη Γροιλανδία: Τι σχεδιάζει ο επικεφαλής της καναδικής Neo Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος
Ενας Ελληνας βρίσκεται στο τιμόνι μιας από τις δύο μόνο βιομηχανίες στον κόσμο που δεν είναι κινεζικές αλλά επεξεργάζονται σπάνιες γαίες σε μεγάλη κλίμακα, και τώρα ετοιμάζεται για εξορύξεις στη Γροιλανδία.
Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής εταιρείας Neo Performance Materials που επεξεργάζεται σπάνιες γαίες, τα 17 μέταλλα που είναι αναγκαία για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά, τους καταλύτες αλλά και τους ισχυρούς μαγνήτες. Εως τώρα η Κίνα έχει σχεδόν παγκόσμιο μονοπώλιο στις σπάνιες γαίες καθώς ελέγχει περίπου το 80% της εξόρυξης και παραγωγής τους.
Η εταιρεία Neo Performance Materials, ή Neo όπως είναι ευρύτερα γνωστή, δραστηριοποιείται στον τομέα των σπάνιων γαιών εδώ και κάπου 30 χρόνια και αντλεί την πρώτη ύλη, το μετάλλευμα, που επεξεργάζεται για να αποδεσμεύσει τις σπάνιες γαίες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ διεκπεραιώνει τη χημική διάσπαση σε μονάδες επεξεργασίας στην Εσθονία και στην Κίνα.
Τη Δευτέρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αγοράζει τα δικαιώματα εξόρυξης σπάνιων γαιών στη Γροιλανδία από την Hudson Resources, μια μικρή επίσης καναδική εταιρεία με έδρα στο Βανκούβερ. Ο κ. Καραγιαννόπουλος, που έχει επίσης διατελέσει διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της αμερικανικής βιομηχανίας σπάνιων γαιών Molycorp Minerals, μιλώντας στους New York Times δήλωσε πως η Neo σχεδιάζει να αρχίσει τις εξορύξεις και την επεξεργασία του μεταλλεύματος στη Γροιλανδία μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ενώ η πλήρης παραγωγή θα έχει αναπτυχθεί εντός της πενταετίας. Μετά την πρώτη φάση της επεξεργασίας, το μετάλλευμα θα μεταφέρεται στη μονάδα χημικής επεξεργασίας της Neo στην Εσθονία.
Η εταιρεία επεξεργάζεται τα 17 μέταλλα που είναι αναγκαία για ηλεκτροκίνητα οχήματα, υπολογιστές και έξυπνα κινητά.
Πρόκειται για μια προσπάθεια της εταιρείας να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία αλλά και να μη χρειάζεται να αγοράζει το μετάλλευμα στις εκάστοτε τιμές που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμές του μεταλλεύματος από το οποίο αποσπώνται οι σπάνιες γαίες είναι πιο ασταθείς από των περισσότερων πρώτων υλών και συχνά σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων, όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να υπερδεκαπλασιαστούν για να καταρρεύσουν στη συνέχεια όταν αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Θέλω να έχω την ευελιξία να τροφοδοτώ κατά 100% ή κατά 50% με δική μου πρώτη ύλη τη βιομηχανία και 50% με προμήθειες από την αγορά», τόνισε μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα ο Ελληνας διευθύνων σύμβουλος. Προσέθεσε πως όταν θα μπορεί να χρησιμοποιεί δική της πρώτη ύλη, η βιομηχανία του θα εμπορεύεται τις σπάνιες γαίες σε σταθερές τιμές και με μακροχρόνια συμβόλαια σε αυτοκινητοβιομηχανίες. Στην περίπτωση αυτή θα διευκολύνει την ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με προβλέψιμο πλέον το κόστος παραγωγής και τις τιμές στην αγορά. Σημειωτέον ότι η μονάδα Magnequench της Neo είναι ουσιαστικά πρώην θυγατρική της General Motors που υπήρξε πρωτοπόρος στη δεκαετία του 1980 παράγοντας μαγνήτες από σπάνιες γαίες. Στη συνέχεια η General Motors δεν μπόρεσε να προβλέψει τότε τη δυναμική ανάπτυξης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και πούλησε την εν λόγω μονάδα.
Mε πληροφορίες από The New York Times, Bloomberg μέσω kathimerini.gr