Οι δυτικές κυρώσεις είχαν “περιορισμένο αντίκτυπο” στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, γράφουν οι Financial Times

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανάμεσα σε πολίτες του Ντόνετσκ στη Μόσχα στη διάρκεια του εορτασμού της ημέρας της Νίκης κατά των Ναζί. epa09936044. EPA, YURI KOCHETKOV




Οι δυτικές κυρώσεις είχαν «περιορισμένο αντίκτυπο» στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, γράφει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Tom Wilson)

Η εφημερίδα αναφέρεται σε ανακοίνωση του IEA (International Energy Agency), σύμφωνα με την οποία οι δυτικές κυρώσεις είχαν «περιορισμένο αντίκτυπο» στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Μόσχας προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα μειώθηκαν κατά σχεδόν 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως οι εξαγωγικές ροές προς χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία έχουν  μετριάσει τις οικονομικές απώλειες για το Κρεμλίνο.

Με βάση  στοιχεία του ΙΕΑ, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο ήταν μόλις 310.000 b/d (βαρέλια ημερησίως) κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, μια πτώση λιγότερο από 3%, ενώ οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 580.000 βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του IEA για το πετρέλαιο.

Κατά συνέπεια η Ρωσία είχε έσοδα 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές πετρελαίου τον περασμένο μήνα και 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.

«Οι Ασιάτες αγοραστές έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από το φθηνό αργό», ανέφερε ο IEA, με την Κίνα να έχει ξεπεράσει την ΕΕ ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αργού τον Ιούνιο.

Αν και το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό και προϊόντα – που θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023 – θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, «ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προτείνει μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ρεκόρ για το φυσικό αέριο μετά την εισβολή ώθησαν σε αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση αργού για το υπόλοιπο του έτους, μολονότι  η αύξηση της ζήτησης σε άλλους τομείς της οικονομίας επιβραδύνεται.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ χαλάρωσε τους περιορισμούς της στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός του μπλοκ. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες της G7 να υποστηρίξουν έναν μηχανισμό ανώτατων ορίων τιμών που θα επέτρεπε να φτάσει σε τρίτες χώρες κάποια ποσότητα ρωσικού πετρελαίου, εφόσον συμφωνούσαν να πληρώσουν τιμή χαμηλότερη της αγοράς για το φορτίο.

Ο IEA είπε ότι αύξησε τις προβλέψεις του για τη ρωσική παραγωγή για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως και κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως για το 2023. 

Ο οργανισμός προέβλεψε επίσης αύξηση της  παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2022 κατά 380.000 b/d, παρά τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης. Η χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί από την άνοδο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του παγκόσμιου καύσωνα, ο οποίος οδήγησε τις θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δέσμευση της ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου των χωρών-μελών κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 δεν θα σταματήσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 300.000 b/d για τα επόμενα έξι τρίμηνα, πρόσθεσε ο IEA.

ΠΗΓΗ: Financial TimesTom Wilson – Western sanctions have had ‘limited impact’ on Russian oil output, says IEA – Υπότιτλος: Rerouting of Moscow’s crude to India, China and Turkey has helped offset curbs elsewhere

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το Αμπντουλχαμίντ έφτασε στο σημείο της γεώτρησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: