Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το Αμπντουλχαμίντ έφτασε στο σημείο της γεώτρησης

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκιας, Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας




Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν έφτασε στο Γιορουκλέρ 1, το σημείο που θα διεξάγει τη γεώτρησή του, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει:

«Το Αμπντουλχαμίντ Χαν, φορτωμένο με τις προσευχές και τις ελπίδες του έθνους μας, είναι στο σημείο της αποστολής του, το Γιορουκλέρ 1».

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες του Φιλελεύθερου:

Κινήσεις με ιδιαίτερη διπλωματική χροιά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φρόντισε να στείλει το Αμπντουλχαμίτ Χαν για γεώτρηση εντός της τουρκικής ΑΟΖ, δείχνοντας ότι επί του παρόντος θέλει να αποφύγει κινήσεις που θα του προκαλέσουν αναταράξεις.

Φρόντισε στην πανηγυρική τελετή στο λιμάνι Τασουστζού της Μερσίνας να αναδείξει τον ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στα ενεργειακά, αλλά στέλνοντας και το προειδοποιητικό μήνυμα πως το γεωτρύπανο δεν θα παραμείνει μόνιμα στο σημείο Γιορουκλέρ-1. Εξάλλου, η σχετική Navtex που εκδόθηκε είναι μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Σε Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούσαν με προσοχή το πανηγύρι που στήθηκε στη Μερσίνα για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίτ Χαν, αναμένοντας να ακούσουν τις αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάτι που φαίνεται να γνώριζε ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς στη διάρκεια της ομιλίας του φρόντιζε να αναφέρεται όχι μόνο σ’ όσους βρίσκονταν στο Τασουστζού αλλά και όσους παρακολουθούσαν από τηλεοράσεως την τελετή.

Επί του παρόντος φαίνεται να αποδίδουν οι διπλωματικές κινήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα από τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κινηθεί στοχευμένα προς την κατεύθυνση της Γερμανίας και της Γαλλίας, χώρες που θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποιας μορφής πίεση προς την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κατά πόσο είναι οι παρεμβάσεις αυτές που συνέβαλαν ώστε το Αμπτουλχαμίτ Χαν να παραμείνει εντός της τουρκικής ΑΟΖ, είναι κάτι που θα διαφανεί στον μέλλον. Πάντως, προ ημερών ο Ερντογάν είχε εκφράσει δυσφορία για Γερμανία και Γαλλία για το ότι επηρεάζονται από το δίδυμο Ελλάδα-Κύπρος.

Δίνει εξηγήσεις για το ισραηλινό βαν ο βοηθός Γενικός ΕΙσαγγελέας της Κύπρου: Ομιλεί για “αήθεις ισχυρισμούς”, αλλά μία σκιά παραμένει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: