Επίσκεψη Πελόζι στην Ταιβάν: Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνα – Στρατιωτικές ασκήσεις και μπαράζ υπερπτήσεων

File Photo: Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι στην Ταιβάν. EPA, Taiwan Ministry of Foreign Affairs




Λιγότερες από 24 ώρες: Τόσο αναμένεται να μείνει στην Ταϊβάν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Η 82χρονη έφτασε στο αυτοδιοικούμενο νησί του Ειρηνικού το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), προερχόμενη από τη Μαλαισία, και αναμένεται να αποχωρήσει από εκεί το απόγευμα της Τετάρτης, όπως ανακοινώθηκε.

Διεθνώς όλοι παρακολουθούν δύο υπερδυνάμεις όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να επιδίδονται σε επιδείξεις ισχύος, οι μεν ΗΠΑ στέλνοντας αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στην Ταϊβάν, η δε Κίνα «απαντώντας» με στρατιωτικά γυμνάσια με το αμερικανικό πολεμικό Ναυτικό να πλέει στην περιοχή.

«Μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας»

Η προερχόμενη από το κόμμα των Δημοκρατικών πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που αναμένεται αύριο Τετάρτη να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν και να έχει επαφές με την πρόεδρο  Τσάι Ινγκ Γουέν, υπερασπίστηκε την επιλογή της να επισκεφθεί την Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος καλείται σήμερα να επιλέξει μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας» και ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της δημοκρατικής Ταϊβάν επιδεικνύοντας «αλληλεγγύη» που «είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ».

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι επισήμως η Ουάσιγκτον δεν έχει αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος,

Αψηφώντας απειλές και επικρίσεις, η Νάνσι Πελόζι τελικώς προσγειώθηκε στην Ταϊβάν το βράδυ της Τρίτης, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ που επισκέπτεται το συγκεκριμένο νησί έπειτα από 25 χρόνια. Η προηγούμενη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί εκεί το 1997 από τον Ρεπουμπλικάνο Νιουτ Γκίνγκριτς.

Το Πεκίνο στην «αντεπίθεση»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έσπευσε, με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, να καταδικάσει την επίσκεψη της Αμερικανίδας πολιτικού, υποστηρίζοντας πως υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν αλλά και τα ίδια τα πολιτικά θεμέλια των σινοαμερικανικών δεσμών.

Ακόμη πιο «ηχηρή» ήταν όμως η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας που έκανε γνωστό πως πρόκειται να ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν από την πλευρά τους γνωστό πως πρόκειται να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν ξεκινώντας από το βράδυ της Τρίτης. Στο πλαίσιο των εν λόγω επιχειρήσεων, ανακοινώθηκε πως θα γίνουν βολές και με πυραύλους στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν.

Αναμένονται εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στο Στενό της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν, σύμφωνα με την σχετική κινεζική ανακοίνωση.

Αντιδρώντας στις εξαγγελίες περί στρατιωτικών γυμνασίων από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν κατηγόρησε το Πεκίνο πως επιχειρεί με αυτές τις κινήσεις να απειλήσει λιμάνια και πόλεις της Ταϊβάν που κατέχουν στρατηγική θέση στον χάρτη.

Υπερπτήσεις 20 κινεζικών αεροσκαφών

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς» τις αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι μαχητικά αεροσκάφη Su-35 πέταξαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν σήμερα στην περιοχή της Ταϊβάν, την ώρα που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έφτανε στο αυτοδιοικούμενο νησί το οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει ως κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία κοντά στην Ταϊβάν

Ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό σήμερα ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.

Το USS Ronald Reagan συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins, διευκρίνισε πηγή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το Higgins είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.

Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του «πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό», υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των Ronald Reagan και Tripoli στην περιοχή δεν συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Λαμβάνουμε, βεβαίως, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μελών του Κογκρέσου οπουδήποτε επιλέξουν να πάνε», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ρωσική σφήνα 

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έσπευσε πάντως από την πλευρά του σήμερα να συνδαυλίσει την ένταση, υποστηρίζοντας πως η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελεί «καθαρή πρόκληση» και πως η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να πάρει μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Τόμας Φρίντμαν των New York Times σημειώνει, ωστόσο, ότι η τρέχουσα κρίση μάλλον εξυπηρετεί τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Πελόζι με την επίσκεψή της του δίνει πάσα ώστε να κάνει μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος αποσπώντας έτσι την προσοχή των ιδίων των Κινέζων από τις ουκ ολίγες αποτυχίες της κινεζικής ηγεσίας που είχαν προηγηθεί: τα προβλήματα που προκάλεσαν η Zero-Covid στρατηγική και τα εξαντλητικά λοκντάουν, την φούσκα των ακινήτων που απειλεί με τραπεζική κρίση εντός των κινεζικών συνόρων κ.ά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Η Πελόζι κάνει δηλώσεις από την Ταϊβάν: Με «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» απειλεί το Πεκίνο – Κορυφώνεται παγκοσμίως η αγωνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: