“Όχι” Αθήνας στην πρόταση Κομισιόν για 15% μείωση στο φυσικό αέριο: Μετά από Ισπανία, Πορτογαλία

File photo: H θέση της Βουλγαρίας θα κατατεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη. Photo via amna_news




Την αντίθεση της Αθήνας στην πρόταση που διατύπωσε χθες η Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά τα 15% εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου».

Όπως είπε, «Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και σε ό,τι αφορά στις τιμές, την οικονομική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά στην προμήθεια. Και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση των προτάσεων αυτών μπορεί να δώσει πολύ ουσιαστικές και κρίσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα ευρωπαϊκά κράτη και στους Ευρωπαίους καταναλωτές”.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε και εξήγησε ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Επιπλέον, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει επάρκεια.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ήδη Ισπανία και Πορτογαλία ανακοίνωσαν ήδη την αντίθεσή τους στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

 

Μετά την Ισπανία και η Πορτογαλία λέει “όχι” στην ΕΕ για μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: