Ο Σαρλ Μισέλ στα Σκόπια για να ηρεμήσουν τα …πνεύματα: Οι διαδηλωτές πετάνε πέτρες και βόμβες μολότοφ

From left to right: Charles MICHEL (President of the European Council), Dimitar KOVACHEVSKI (Republic Of North Macedonia). Copyright: European Union




Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Charles Michel) βρέθηκε στα Σκόπια προκειμένου να τα πείσει να αποδεχθούν τη συμφωνία που θα μπορούσε να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), δίνοντας νέα ώθηση για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, γράφει το Euractiv.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία – πρόταση της γαλλικής προεδρίας είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή πολιτικά και προστίθεται σε σειρά σκληρών επιλογών που επιβλήθηκαν στις υποψήφιες για ένταξη χώρες της περιοχής. Ωστόσο η ΕΕ αντιμετωπίζει την πρόκληση να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος στη νέα του υπόσχεση να επεκταθεί προς τα ανατολικά στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η Τσεχία, που ασκεί τώρα την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των χωρών που πιέζουν για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και χωρών που περίμεναν πολλά χρόνια, όπως αυτές στα Δυτικά Βαλκάνια, από την άλλη.

Ο Michel τόνισε ότι είναι μία «κρίσιμη στιγμή» για τη χώρα και τους προέτρεψε να αποδεχθούν τη γαλλική πρόταση που θα άρει ορισμένους τομείς διαφωνίας με τη Βουλγαρία στη διαδικασία ένταξης. «Προσωπικά, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτή είναι μια ισορροπημένη λύση που αντιμετωπίζει τις κύριες ανησυχίες σας».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι σε περίπτωση θετικής απάντησης από τα Σκόπια η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη θα διοργανωθεί τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσουν αμέσως τα επόμενα βήματα.

Οι αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία είναι πολλές με διαδηλώσεις μπροστά στο κοινοβούλιο για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα, με αρκετούς διαδηλωτές να πετάνε πέτρες και βόμβες μολότοφ, τραυματίζοντας αστυνομικούς.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία διαγράφει την εθνικότητα τους και μάλιστα συνέκριναν τη στάση της Βουλγαρίας απέναντι στους Μακεδόνες με τη ρητορική που χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) προς τους Ουκρανούς.

Οι επικριτές της γαλλικής πρότασης λένε ότι ανοίγει την πόρτα στην άρνηση της εθνικής ταυτότητας των Μακεδόνων.

Ο συμβιβασμός που προσφέρθηκε στη Βόρεια Μακεδονία «τροφοδοτεί την πολιτική και εθνική πόλωση στη χώρα», δήλωσε στο EURACTIV ο Dušan Reljić, επικεφαλής του Γραφείου Βρυξελλών του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας (SWP).

Σημείωσε ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η πρόταση «προωθεί ουσιαστικά τους στόχους των Βούλγαρων εθνικιστών έναντι των Μακεδόνων». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ κινδυνεύει με περαιτέρω απώλεια πολιτικής αξιοπιστίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός Dimitar Kovacevski είπε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «ευνοϊκή για εμάς», ενσωματώνει τις παρατηρήσεις των Σκοπίων.

Η πρόοδος στη διεύρυνση στα Βαλκάνια έχει γίνει πιο σημαντική αφού η ΕΕ χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αυξάνοντας την πίεση για υλοποίηση προηγούμενων ενταξιακών υποσχέσεων. Ωστόσο, η Τσεχία υπόσχεται να προχωρήσει τη διεύρυνση προς τις δύο κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της. «Αυτά τα δύο δεν είναι αντιφατικά. Δεν υπάρχει θέμα «Ανατολή ή Νότο»», δήλωσε ο πρωθυπουργός Petr Fiala

Τον Οκτώβριο του 2022, η Τσεχική Προεδρία θα οργανώσει μια άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τα κράτη μέλη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «από την Ισλανδία μέχρι την Ουκρανία».

ΠΗΓΗ: EuractivCzech presidency to face the music on EU enlargement

Σταθερό το “όχι” του Μενέντεζ στα F-16 της Τουρκίας: Ξαφνικά αντίθετες απόψεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις πωλήσεις όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: