“Είναι μια υπέροχη μέρα για την αυθεντική φέτα”: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε…

Η φέτα είναι ελληνική! Τελεία και παύλα. Φωτογραφία via ekathimerini




Ανταπόκριση της Helena Smith από την Αθήνα στην εφημερίδα The Guardian, σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καταδικάζει τη Δανία για τη χρήση της ονομασίας «φέτα» σε τυριά δανικής παραγωγής που εξάγονται σε τρίτες χώρες.

Η ανταπόκριση φιλοξενεί τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις Ελλήνων αρμοδίων. «Είναι μια υπέροχη μέρα για την αυθεντική φέτα», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του Συνδέσμου ελληνικών βιομηχανιών γαλακτοκομικών προϊόντων. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι.

Τα παράπονά μας επιτέλους εισακούστηκαν». «Η λογική του Δικαστηρίου ήταν απολύτως σωστή. Η ιστορία αποδεικνύει ότι πρόκειται σαφώς για ένα ελληνικό προϊόν και για μας είναι μια καλή απόφαση. Γιατί να κλέψει η Δανία το προϊόν μας;», σημειώνει ο πρόεδρος της ένωσης εστιατόρων Θεσσαλονίκης.

Η φέτα παράγεται στη Ελλάδα από τον 8ο αιώνα π.Χ, ενώ γίνονται αναφορές σε αυτή στην Οδύσσεια του Ομήρου. Βασικό στοιχείο του αρχαίου κόσμου, αποτελεί μέρος της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Το ελληνικό υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για εμβληματική δημιουργία της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η φέτα αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π, η Δανία δεν δίστασε να εξάγει σε τρίτες χώρες «φέτα» δικής της παραγωγής ισχυριζόμενη ότι η απαγόρευση εξαγωγής αποτελεί εμπόδιο για τη διεξαγωγή εμπορίου.

Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε κατά της Δανίας, με τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Το Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη ότι η Δανία παρεμποδίζει την πρόσβαση των Ελλήνων παραγωγών σε δίκαιο εισόδημα και υπονομεύει τη θέση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της με τρίτους εμπορικούς εταίρους.

Περίπου 30 χιλιάδες Έλληνες παραγωγοί παράγουν 130 τόνους φέτας ετησίως. «Αυτό που έκανε η Δανία ήταν απάτη. Ο μόνος τρόπο για τις εταιρείες της να συνεχίσουν να πουλάνε το προϊόν είναι να το χαρακτηρίζουν λευκό τυρί άλμης», σημειώνει ο κος Αποστολόπουλος.

Οι Δανοί πουλάνε τυρί «φέτα» από το 1963. Το δικό τους τυρί παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, ενώ η αυθεντική φέτα παράγεται είτε από μη παστεριωμένο πρόβειο γάλα ή ένα μίγμα από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν εντοπίσει «δανέζικη φέτα» ακόμα και στην Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, και την Αφρική. Τώρα, οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί φιλοδοξούν να κατακτήσουν αυτές τις αγορές, ενώ προτίθενται να συνομιλήσουν με εργοστάσια σε εκείνες τις χώρες που παράγουν «δανέζικη» φέτα προκειμένου να τις ενημερώσουν ότι παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο αν συνεχίσουν να το κάνουν.

ΠΗΓΗ: Helena Smith εφημερίδα The Guardian – Hard cheese: EU court scolds Denmark over feta labels in win for Greece

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: