Οι Βρυξέλλες ζητούν από τα κράτη της Ε.Ε. να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον επόμενο μήνα

European Commission President Ursula von der Leyen attends a press conference on the ‘Save gas for safe winter’ pacakge at the European Commission in Brussels, Belgium, 20 July 2022. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% και να παρουσιάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης ενόψει του χειμώνα, σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Alice HancockGuy Chazan), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η μείωση κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου θα πρέπει να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και έως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το σχέδιο έρχεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, μιλώντας στην Τεχεράνη, διευκρίνισε ότι το φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει ξανά μέσω του κρίσιμης σημασίας αγωγού Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, αλλά με μειωμένο ρυθμό.

Ο αγωγός παραμένει κλειστός για συντήρηση μέχρι την Πέμπτη και η Ευρώπη αγωνιά  για το εάν θα αποκατασταθεί η ροή φυσικού αερίου.

«Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τις εκπλήρωσε πάντα και θέλει να συνεχίσει να τις εκπληρώνει», δήλωσε ο Putin αργά την Τρίτη, σε σχόλια που ανέφερε το Interfax.

Αλλά προσέθεσε ότι αυτό εξαρτάτο από το αν θα επιστραφεί στη Ρωσία μία ζωτικής σημασίας τουρμπίνα που βρισκόταν για επισκευή στον Καναδά και εγκλωβίστηκε εκεί λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Στην περίπτωση που δεν επιστραφεί, διευκρίνισε ότι η χωρητικότητα διακίνησης του Nord Stream 1 θα μειωνόταν μόλις στα 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Alice Hancock, Guy Chazan – Brussels asks EU states to slash gas use by 15% starting next month

Δεν θέλουν να πεθάνουν για τον Πούτιν: Aρνήθηκαν να πολεμήσουν 300 στρατιωτικοί από το Νταγκεστάν και λιποτάκτησαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: