Η τουριστική καμπάνια TurkAegean προκαλεί την οργισμένη απάντηση της Αθήνας: Οι Τούρκοι σφετερίζονται το Αιγαίο

Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από το λιμάνι στο Αγαθονήσι. “Ο τελευταίος Ανέγγιχτος Παράδεισος στο Αιγαίο”, που εποφθαλμιά η Τουρκία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Η τουρκική προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών με την τουριστική καμπάνια TurkAegean με φόντο ιστορικές ελληνικές τοποθεσίες και τον ήχο του μπουζουκιού, έχει προκαλέσει οργή και αμηχανία στην Αθήνα.

Τα παραπάνω σημειώνει στην ανταπόκριση της από την Αθήνα, για την εφημερίδα Guardian η Helena Smith.

Αναφέρει τα εξής:

Η Τουρκία επιδιώκει να σταματήσει η αποκλειστική σύνδεση του Αιγαίου με την Ελλάδα καθώς οι δυτικές της ακτές εκτείνονται στο Αιγαίο και τον περασμένο Δεκέμβριο υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για την έγκριση του εμπορικού σήματος «Turkaegean». Η έγκριση δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και έπιασε τους Έλληνες πολιτικούς απροετοίμαστους.

«Κάποιοι, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», είπε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης. «Προφανώς η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη».

Με τις τουρκικές αξιώσεις να αυξάνονται στην περιοχή, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση, με μια λακωνική επιστολή προς τον Thierry Breton, αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς, όπου επέπληξε το αρμόδιο όργανο της ΕΕ.

Η εκστρατεία αποτελεί μέρος των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ιστορικών εχθρών για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η επικοινωνία μέσω της διπλωματικής οδού έχει καταρρεύσει, αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayip Erdogan), επανέλαβε στη Μαδρίτη ότι δεν θα συναντήσει τον Μητσοτάκη.

Σε μια κίνηση που πυροδότησε περαιτέρω ανησυχίες μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Melvut Cavusoglou), προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει το καθεστώς των ανατολικών νησιών της Ελλάδας εάν δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα.

«Δεν είναι απλώς μια αθώα διαφήμιση, αλλά ένα ακόμα επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να αμφισβητηθεί τελικά η κυριαρχία μας στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και τα δικαιώματά μας στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του Σύριζα Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αν απλώς έλεγαν ότι έχουν ακτογραμμή στο Αιγαίο, αυτό, φυσικά, είναι γεωγραφικά σωστό. Αλλά ο όρος υπονοεί, ως απόρροια της προπαγάνδας τους, ότι όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου είναι τουρκικό και αυτό είναι σαφώς λάθος». 

Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική εθνικών εκλογών ήδη από τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εντάσεις να εξελιχθούν σε στρατιωτική σύγκρουση είτε εσκεμμένα είτε τυχαία. «Υπήρξε μια πολύ επιθετική, σχεδόν αποκαλυπτική αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. «Είναι σαν η Τουρκία να προετοιμάζει το διεθνές κοινό για το τι μπορεί να ακολουθήσει».

Tίτλος του κειμένου: «Η τουριστική καμπάνια TurkAegean προκαλεί οργισμένη απάντηση από την Αθήνα».

Υπότιτλος: «Η αποδοχή του εμπορικού σήματος εκ μέρους της ΕΕ βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις των δυο Νατοϊκών αντιπάλων, καθώς η Ελλάδα υποστηρίζει ότι σφετερίζονται το Αιγαίο»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Guardian η Helena SmithTurkAegean’ tourism campaign draws angry response from Athens

Είναι ο κ. Σχοινάς ένας “κοινός συκοφάντης”; Δεν αποκαλύπτει στον κυπριακό λαό τους προεδρικούς υποψηφίους του …Πούτιν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: