Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία ανησυχούν: Τα σχέδια του Ερντογάν για “εκούσια” επιστροφή τους στη Συρία

Turkish police detain protesters during the seventh anniversary of the 2015 Suruc bombing in Istanbul, Turkey, 20 July 2022. EPA, ERDEM SAHIN




Δημοσίευμα της εφημερίδας Al Jazeera, (κείμενο Hosam Salem), που αναφέρεται στο φόβο και την ανησυχία που εκφράζουν οι Σύριοι που ζουν στην Τουρκία αναφορικά με την πρόθεση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan να επαναπατρίσει περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς στη βόρεια περιοχή του Ιντλίμπ, καθώς η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Τον Μάιο, ο Erdogan είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στις υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές της βόρειας Συρίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή 250.000 κατοικιών και τον εξοπλισμό τους με υποδομές που θα εκτείνονται μεταξύ των πόλεων AzazJarablus και alBab, μέχρι το Tal Abyad και την Ain Issa.

«Υποστηρίζουμε τη συνεχιζόμενη στρατηγική για τη μετανάστευση με έργα για την ενθάρρυνση των εκούσιων επιστροφών», είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Όχι μόνο ανοίξαμε τις πόρτες μας για να επιτρέψουμε στους καταπιεσμένους να σώσουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, αλλά καταβάλλουμε επίσης κάθε προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλοί Σύριοι είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή στη χώρα τους, λέγοντας ότι η βόρεια περιοχή εξακολουθεί να είναι μια έντονα στρατιωτικοποιημένη εμπόλεμη ζώνη και ότι θα ξεριζώσουν τις ζωές που είχαν χτίσει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του ενδεκαετούς αιματηρού πολέμου της Συρίας.

«Όλοι θα θέλαμε να επιστρέψουμε στη χώρα μας και να την ξαναχτίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Al Jazeera ο Mohammed Hawasli, διευθυντής πωλήσεων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ζει στην Κωνσταντινούπολη.

«Αλλά φύγαμε για έναν λόγο, γιατί η Συρία βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της και θέλαμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».

ΠΗΓΗ: Al JazeeraHosam Salem – Fear among Syrian refugees over Turkey ‘voluntary return’ plan

Η Figaro τα λέει έξω από τα δόντια : «Αντιδυτική συμμαχία τριών αυταρχικών ηγετών» η συνάντηση της Τεχεράνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: