Η Ρωσία επιβεβαίωσε την αναξιοπιστία της: «Εμείς βομβαρδίσαμε το λιμάνι της Οδησσού αλλά ήταν στρατιωτικοί οι στόχοι»

File photo: Εικόνα από το βoμβαρδισμένο λιμάνι της Οδησσού. Photo screenshot via ΕΡΤ




Η Ρωσία παραδέχτηκε τελικά ότι οι δυνάμεις της είναι υπεύθυνες για την εκτόξευση των πυραύλων που έπληξαν το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού το Σάββατο.

Αρχικά η Μόσχα είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην επίθεση, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την υλοποίηση της συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, έγραψε στο κανάλι της στο Telegram την Κυριακή ότι «οι πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν τη στρατιωτική υποδομή στο λιμάνι της Οδησσού, με ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας».

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ επιβεβαίωσε το χτύπημα στο λιμάνι της Οδησσού, λέγοντας ότι οι πύραυλοι έπληξαν μόνο στρατιωτικούς στόχους.

«Στο λιμάνι της πόλης της Οδησσού, στο έδαφος ενός ναυπηγείου, θαλάσσιοι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν ένα ελλιμενισμένο ουκρανικό πολεμικό πλοίο και μια αποθήκη με αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο καθεστώς του Κιέβου. ” είπε ο Κονασένκοφ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου.

Το λιμάνι της ουκρανικής πόλης χτυπήθηκε από πυραύλους κρουζ μόλις 12 ώρες αφότου Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπρόσωποι υπέγραψαν συμφωνία για την απομάκρυνση των σιτηρών στην Ουκρανία από τη χώρα και στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, το λιμάνι δέχτηκε επίθεση από τέσσερις πυραύλους, δύο εκ των οποίων καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.

Η ζημιά που προκλήθηκε από το χτύπημα δεν είναι ξεκάθαρη: η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας Ναταλίγια Χουμενιούκ είπε ότι δεν χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι είχε αναφορές ότι χτυπήθηκε ένα σιλό σιτηρών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση «κυνική» και «πλήγμα για τις πολιτικές θέσεις της ίδιας της Ρωσίας».

“Εάν κάποιος στον κόσμο θα μπορούσε ακόμα να πει ότι χρειάζεται κάποιου είδους διάλογος με τη Ρωσία, κάποιου είδους συμφωνίες, δείτε τι συμβαίνει. Οι σημερινοί ρωσικοί πύραυλοι Kalibr έχουν καταστρέψει την ίδια τη δυνατότητα για τέτοιες δηλώσεις”, είπε το Σάββατο.

ΠΗΓΗ: newsweek.com

«Η Ρωσία μοιάζει με τη ναζιστική Γερμανία», λέει ο Φουκουγιάμα: Και προειδοποιεί για πιθανή επιστροφή Τραμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: