Οι προεδρικοί υποψήφιοι στην Κύπρο δεν μιλούν για κάποια στρατηγική απελευθέρωσης της χώρας μας: Τσακώνονται για το Κραν Μοντανά…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΛΟΥΚΗ Γ. ΛΟΥΚΑΙΔΗ*

Πρόσφατα παρακολούθησα μία εκπομπή του καναλιού OPEN της Ελλάδος και επιτέλους άκουσα τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους και με ανάλογη διαμαρτυρία διά την απουσία οιασδήποτε ενέργειας από Κύπρο και Ελλάδα με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου.

Σαφέστατος και γνήσιος αναλυτής του προβλήματος ήταν ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, πρώην αξιωματικός εν αποστρατεία, γεωστρατηγικός αναλυτής, γνωστός για τη συμμετοχή του στην «υπόθεση Οτζαλάν».

Σε ερώτημα που τέθηκε από τους παρισταμένους ήταν και τι θα γίνει αν ο Ερτογάν προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία. Η απάντηση που ήρθε από τον κ. Καλεντερίδη και δεν αμφισβητήθηκε από τους άλλους ήταν ότι ουσιαστικά τα κατεχόμενα προσαρτήθηκαν ήδη και ευρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας από τον καιρό της εισβολής και ότι συνηθίσαμε αδιαμαρτύρητα την κατοχή.

Τίποτε ουσιαστικόν διεθνώς δεν έκαμε είτε η Κύπρος είτε η εγγυήτρια Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Καλεντερίδης, χωρίς να διαφωνήσουν οι άλλοι. Καταντήσαμε να βλέπουμε την Τουρκία να προβαίνει σε έντονη προπαγάνδα των άδικων και παράνομων αξιώσεών της στέλνοντας σχετικούς φακέλους σε όλες τις χώρες για το τι δήθεν της ανήκει και τους Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδας να μιλούν για επιστολές στον ΟΗΕ και άλλα αδιάφορα κέντρα και για συνομιλίες των Κυπρίων πολιτικών με την Τουρκία.

  • Το τελευταίο καταντά προσβολή της νοημοσύνης μας και γελοιοποίηση των πολιτικών μας. Και τούτο διότι δεν είναι δυνατόν για ένα νοήμονα να πιστέψει ότι η Τουρκία μπορεί να δώσει αυτοβούλως οτιδήποτε κατέχει δια της βίας τα τελευταία 50 χρόνια χωρίς πίεση ή δυναμικήν αντίδραση από το θύμα και τον εγγυητή του;

Μόνο αφελείς πολιτευόμενοι μιλούν για συνομιλίες που μπορεί να αποδώσουν δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού με απελευθέρωση της Κύπρου. Και όταν τους αμφισβητήσεις σου λέγουν τι άλλο να κάμουμε; Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, διότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μας προτρέπουν να συνομιλούμε για να λύσουμε το πρόβλημα μας. Αλίμονο να ήταν έτσι.

Δυστυχώς η τουρκική πλευρά είναι κακόπιστη και επιδιώκει έλεγχο της Κύπρου, πώς είναι δυνατόν να παραχωρήσει οτιδήποτε με συνομιλίες; Χρειάζεται πολύ μυαλό να το καταλάβει ένας αυτό; Και αν δεν το καταλάβει, δεν το βλέπει;

Αφού με το ξεκίνημα των «συνομιλιών» μιλούσαν για διάφορα ομοσπονδιακά συστήματα Τουρκικής έμπνευσης για να καταλήξουμε σιγά σιγά σε πρόταση της Τουρκίας για δύο κράτη! Αυτό είναι το αποτέλεσμα των «συνομιλιών» και η στάση της Τουρκίας. Και αν συνεχίσουμε τις «δικοινοτικές συνομιλίες» ή τα Μ.Ο.Ε. θα καταλήξουμε να δώσουμε και το υπόλοιπο της Κύπρου στην Τουρκία για να ικανοποιήσουμε την «ειρήνη» και τις ορέξεις αυτής και των υποστηρικτών της συμμάχων.

Ούτε με το Μοντανά ούτε και με τα διάφορα ταξίδια λύεται το Κυπριακό αν θέλουμε λύση σωστή. Αν θέλουμε απλώς λύση στείλετε ένα σημείωμα στον «αυτοκράτορα» Ερντογάν ότι δέχεστε ό,τι θέλει να κλείσει η υπόθεση.

Το Κυπριακό δεν λύεται με μονόπλευρες καλοπροαίρετες προθέσεις και συνομιλίες που καλύπτουν την Τουρκία για το έγκλημα της κατοχής και άλλων παρανομιών της. Χρειάζεται πολλή δουλειά από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Χρειάζονται θυσίες και έξυπνες κινήσεις πίεσης. Για παράδειγμα επιτρέπεται να σηκώνεται η Τουρκία να λέει ότι θέλει και να κατηγορεί και την Ελλάδα για παρανομίες και να μην κινηθεί ένας πολιτικός της Κύπρου και της Ελλάδας να διανέμει σ’ όλες τις πρεσβείες και στους διεθνείς οργανισμούς τις παρανομίες της Τουρκίας που συνεχίζουν στην Κύπρο και είναι αποτυπωμένες σαφέστατα σε απόφαση δικαστηρίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ).

  • Και αν δεν πεισθούν, να σταματήσουμε τις γελοίες «συνομιλίες» που θα χειροτερεύσουν την κατάσταση και θα καταστρέψουν κάθε πίεση που θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Σε περίπτωση αδιέξοδου να σταθούμε στις αρχές μας και τις διεκδικήσεις μας ακολουθώντας τη λογική του μη χείρον βέλτιστον. Η απελευθέρωση των κατεχομένων δεν πετυχαίνεται άλλως πως. Και αν είναι ανάγκη να γίνει και στρατιωτική επέμβαση με την Ελλάδα πάντοτε συνοδοιπόρο, να γίνει.

Η παγκόσμια ιστορία αυτό λέει. Και αυτά πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι πρόεδροι αποτινάσσοντας την Δ.Δ.Ο. και τις αναποτελεσματικές και ταπεινωτικές συνομιλίες. Αλλά δυστυχώς δεν ακούσαμε από αυτούς για κάποια στρατηγική απελευθέρωσης της χώρας μας. Ακούσαμε για το Κραν Μοντανά από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και αοριστίες ή καμία κουβέντα για το θέμα της Κύπρου από άλλους.

Η απελευθέρωση της Κύπρου μας είναι το μοναδικό θέμα προτεραιότητας που θα έπρεπε να θίξουν με προτάσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Κρύβονται πίσω από τον “θαυμασμό” για τον Ερντογάν: Το αφήγημα του “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: