Η παγίδα εναντίον του Πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο: Η συζήτηση εξελίχθηκε δυστυχώς σε “εθνική κονταρομαχία”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σε εργασίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Le Point, άρθρο με τίτλο “Στο Ευρωκοινοβούλιο η προσβολή κατά του Έλληνα πρωθυπουργού” σημειώνει ότι κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα «ενισχυμένης επιτήρησης», σε μια συζήτηση που μετατράπηκε, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Emmanuel Berretta, σε εθνική κονταρομαχία.

Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους, η Ελλάδα θα βγει επιτέλους από το πρόγραμμα «ενισχυμένης εποπτείας» αυτό το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε την Τρίτη για να γιορτάσει αυτό το γεγονός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Εκεί όμως τον περίμενε μια παγίδα. Εκτός από τον Manfred Weber, τον σύμμαχό του στο ΕΛΚ, όλοι οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων προτίμησαν να αφήσουν τους Έλληνες ομιλητές να μιλήσουν, μετατρέποντας αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια στιγμή ευρωπαϊκού προβληματισμού σε μια εθνική συζήτηση χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Πρόκειται για παντελή έλλειψη σεβασμού», καταγγέλλουν στο ΕΛΚ. Ακριβώς την ίδια περιπέτεια πέρασε και ο Emmanuel Macron στο Στρασβούργο, όταν οι Πράσινοι άφησαν τον Yannick Jadot να κακολογήσει τον αρχηγό του κράτους, όπως και ο Jordan Bardella για την ομάδα ID. Εν ολίγοις, ένας Ευρωπαίος ηγέτης έρχεται στο Στρασβούργο και η σύνοδος μετατρέπεται σε καταιγισμό ερωτήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Έτσι, λοιπόν, σημειώνουμε την απουσία της Iratxe Garcia Perez, αρχηγού των Σοσιαλιστών, η οποία έδωσε τη σειρά της για να μιλήσει ένας Έλληνας Σοσιαλιστής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το ΠΑΣΟΚ. Ο Stéphane Séjourné, από το Renew, έδωσε τη θέση του σε έναν Ολλανδό, τον βουλευτή Malik Azmani, από το PVV (το κόμμα του Mark Rutte).

Παράξενη συζήτηση κατά την οποία ο Μητσοτάκης απεικόνισε μια Ελλάδα που ανακάμπτει αφού «βρέθηκε στην άκρη της αβύσσου το 2015» (την έξοδο από το ευρώ), παραπέμποντας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, που διοργανώθηκε πριν από ακριβώς επτά χρόνια, από τον προκάτοχό του Αλέξης Τσίπρας (ακροαριστερός).

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα «δεν ήταν ουσιαστικό» και προκάλεσε «άσκοπα δεινά» στη χώρα του που ενεπλάκη σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. “Είναι συζητήσιμο, αλλά αν ο Μητσοτάκης θέλει να παραπονεθεί, ας απευθυνθεί στους φίλους του ΕΛΚ και πρώτα απ’ όλα στους Γερμανούς!” λέει ένας καλός γνώστης της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Όλο το παράδοξο της κατάστασης έγκειται σε αυτό: Ο Μητσοτάκης είναι μέλος του ΕΛΚ και παραπονιέται για μια «κακομεταχείριση» που ήθελε και υποστήριζε το CDUCSU, το εμβληματικό κόμμα του ΕΛΚ… Παρόλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ευγενικός άνθρωπος που θέλησε να εκφράσει την «ευγνωμοσύνη του προς την ΕΕ» για την υποστήριξή της και την «απτή» αλληλεγγύη της.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι πολύ περήφανη που εμφανίζει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, τον 3ο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και που έχει μετατρέψει τη διοίκησή της, σύμβολο τεχνοκρατίας και βραδυπορίας, σε μια υπηρεσία «ψηφιακή πιο απλή και πιο φιλική προς τον χρήστη».

Η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα μειώνοντας τα επιζήμια δάνεια στο τραπεζικό της σύστημα. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης (189,6% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 206,3% το 2020).

Ο Πρωθυπουργός υπερηφανεύεται επίσης που ενίσχυσε τη δημοκρατία με το να απαλλαγεί από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και να καθιερώσει το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Εν ολίγοις, για τον Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία σχέση με τη χώρα που έλεγε ψέματα για τα δημόσια οικονομικά της και ζούσε πολύ πέρα από τις δυνατότητές της.

Όμως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπάρχει πάντα κάποιος να χαλάσει την ατμόσφαιρα και να μας υπενθυμίσει μια πιο πικρή πραγματικότητα. Ήταν η γερμανική ακροδεξιά που το ανέλαβε με παρέμβαση του βουλευτή Gunnar Beck, του AfD: «12% πληθωρισμός, άνοδος των ενοικίων στην Αθήνα κατά 17% και με το λίτρο βενζίνης να πλησιάζει τα 3 ευρώ. Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι απολύσεις στον τουρισμό είναι αναπόφευκτες», είπε.

Ο Malik Azmani, εν τω μεταξύ, επιτέθηκε στην Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου κραδαίνοντας την κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, όπου η χώρα εμφανίζεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και πέφτει 38 θέσεις στον κόσμο (από την 70η στην 108η).

Προς υπεράσπισή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τέσσερις τίτλους εφημερίδων κατηγορώντας τον για ψέματα, απόδειξη ότι μπορεί κανείς ακόμα να γράφει ό,τι θέλει στην Ελλάδα, ακόμη και εναντίον του Πρωθυπουργού. Αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της κατάταξης και κάλεσε τους ομιλητές να περιμένουν την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα για να πάρουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του θέματος.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα του υπόκειται συνεχώς στην επιθετική στάση του Τούρκου γείτονά της που χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό όπλο όπως τον Μάρτιο του 2020, ένα σενάριο που η Λευκορωσία θα επαναλάβει αργότερα εναντίον των γειτόνων της στη Βαλτική και την Πολωνία.

Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν θα υποχωρήσει σε τίποτα στο θέμα της εδαφικής του κυριαρχίας στο Αιγαίο και κατήγγειλε τον «αναθεωρητισμό και τα όνειρα μεγάλων αυτοκρατοριών» του προέδρου Erdogan. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα δέχεται τακτικές επιθέσεις για το ότι έχει επαναπροωθήσει μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία χωρίς να εξετάσει το δικαίωμά τους σε άσυλο.

Μια διαμάχη της οποίας το αφεντικό της Frontex, ο Γάλλος Fabrice Leggeri, υπήρξε το συναφές θύμα. Επικρίθηκε για την επιείκειά του απέναντι στις ελληνικές αρχές. Αλλά η Τουρκία ισχυρίστηκε ξεκάθαρα ότι βρίσκεται πίσω από την απομάκρυνσή του στα τέλη Απριλίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu, διαβεβαίωσε δημοσίως στις 16 Ιουνίου ότι είχε κάνει «το καλύτερο δυνατό» για να επιτύχει «την απομάκρυνση του ατόμου που [διεύθυνε] αυτή την υπηρεσία».

«Κάναμε τα πάντα και τα καταφέραμε», δήλωσε με ικανοποίηση, κατηγορώντας τον Fabrice Leggeri ότι ήταν «υπεύθυνος για σφαγές» και ότι «έκλεισε τα μάτια» όταν η Ελλάδα έστελνε τους λαθρομετανάστες πίσω στις τουρκικές ακτές.

ΠΗΓΗ: Le PointEmmanuel Berretta – Au Parlement européen, l’offense faite au Premier ministre grec

Άρθρο στην εφημερίδα L‘ opinion, (κείμενο Mathieu Solal) με τίτλο “Η Ελλάδα σε κίνδυνο παρά τις δημοσιονομικές της προσπάθειες” σημειώνει ότι οι οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες στις οποίες έχει κολλήσει η Αθήνα καταδεικνύουν την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση έναντι του πληθωρισμού και των αυξανόμενων spreads.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στην κατάσταση της ΕΕ και της χώρας του ενώπιον της ολομέλειας των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ μιας συντονισμένης δράσης για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα και απηύθυνε κάλεσμα για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και μεγαλύτερη ολοκλήρωση, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

«Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν έχει υποφέρει τόσο πολύ όσο η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015. Αυτές οι εικόνες σβήστηκαν οριστικά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ορισμένοι δείκτες μπορούν πράγματι να δώσουν στον συντηρητικό ηγέτη κάτι για το οποίο να είναι περήφανος: η χώρα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 8,3% το 2021, γεγονός που της επέτρεψε να καλύψει τις απώλειες του 2020. Οι θαρραλέες αποφάσεις της κυβέρνησης που είναι στην εξουσία από το 2019 έπεισαν και το Eurogroup να βγάλει την Ελλάδα από το πλαίσιο στενής δημοσιονομικής εποπτείας από τον Αύγουστο.

Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν: χτυπημένος από τον πληθωρισμό που ανέβηκε στο 11,3% τον Μάιο, ο ελληνικός λαός υποφέρει ξανά, παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν. Στα δύσκολα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδε το επιτόκιο της χώρας του να αυξάνεται πολύ και στη συνέχεια να σταθεροποιείται γύρω στο 3,5% σε 10ετή βάση, θα μπορούσε να αναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές ήδη από τον Σεπτέμβριο.

«Το εύρος του χρέους αφήνει στην ελληνική κυβέρνηση λίγα περιθώρια ελιγμών για τη στήριξη των νοικοκυριών», εξηγεί η Μαρία Δεμερτζή, από τη φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Bruegel. «Η ευρωζώνη κινδυνεύει με ρήγμα και επομένως η αντίδραση της ΕΚΤ θα είναι πολύ σημαντική. Το νέο της πρόγραμμα, το οποίο αναμφίβολα θα αποσκοπούσε περισσότερο στην πρόληψη του κατακερματισμού, ενέχει κινδύνους, καθώς θα στόχευε τις πιο ευάλωτες χώρες της».

Η ΕΚΤ αναμένεται πράγματι στη στροφή. Λαμβάνοντας, στις 9 Ιουνίου, την απόφαση να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια από τον Ιούλιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τον τερματισμό του προγράμματος αγορών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που επέτρεψε την πτώση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης, προκάλεσε αύξηση των spreads. Για να διορθώσει την κατάσταση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde ανέφερε ένα νέο εργαλείο «κατά του κατακερματισμού», τα περιγράμματα του οποίου αναμένεται να προσδιορίσει στις 21 Ιουλίου.

Αν και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειές της, η πρωτοβουλία έχει ήδη προκαλέσει κατακραυγή στη Γερμανία. «Μπορούμε να περιμένουμε μεγάλη πολιτική πίεση από τώρα έως τις 21 Ιουλίου», εξηγεί ο Iain Begg, καθηγητής στο LSE. «Οι βόρειες χώρες κινδυνεύουν να κατηγορήσουν την Christine Lagarde για νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που απαγορεύεται από τις συνθήκες. Τα περιθώρια ελιγμών της είναι λοιπόν στενά, ενώ η κατάσταση είναι ανησυχητική στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ιταλία, όπου το εξίσου βαρύ χρέος βρίσκεται πολύ περισσότερο στα χέρια ιδιωτικών παραγόντων και οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες».

Αντιμέτωπη με τα όρια της νομισματικής πολιτικής, τον κίνδυνο κατακερματισμού που θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά και τις κολοσσιαίες επενδυτικές ανάγκες που αναγνωρίζει, η Ευρώπη θα μπορούσε γρήγορα να χρειαστεί να άρει το ταμπού της εκ νέου από κοινού ανάληψης του χρέους.

ΠΗΓΗ: L‘ opinionMathieu Solal – La Grèce en détresse malgré ses efforts budgétaires

Σε διεθνές δικαστήριο για τη γενοκτονία των Κούρδων Γιαζίντι το καθεστώς Ερντογάν: Ο Guardian έχει το πόρισμα της έρευνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: