Εφάμιλος του Γκέμπελς, είπε για τον Όρμπαν στενός συνεργάτης του και παραιτήθηκε: Αφορμή “καθαρά ναζιστική ομιλία”

FILE PHOTO: Ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν EPA, STEPHANIE LECO




Μέλος του στενού κύκλου του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν παραιτήθηκε αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ομιλία του αναφέρθηκε σε “ανθρώπους μεικτής φυλής” σε αντιδιαστολή, προφανώς, με την ναζιστική θεωρία της “αρείας φυλής” που πρεσβεύει και ο Όρμπαν.

Η Zsuzsa Hegedus, η οποία γνωρίζεται με τον εθνικιστή Όρμαν εδώ και 20 χρόνια, χαρακτήρισε την ομιλία ως «καθαρό ναζιστικό κείμενο», σύμφωνα με ουγγρικά μέσα ενημέρωσης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς των επιζώντων του Ολοκαυτώματος χαρακτήρισε την ομιλία «ανόητη και επικίνδυνη».

Ο εκπρόσωπος του  Όρμπαν είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τα λεχθέντα.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε μια περιοχή της Ρουμανίας που έχει μεγάλη ουγγρική κοινότητα.

Ο Όρμπαν είπε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναμειγνύονται μεταξύ τους, αλλά ότι η ανάμειξη με τους μη Ευρωπαίους δημιούργησε έναν «μεικτό κόσμο».

«Είμαστε πρόθυμοι να ανακατευτούμε μεταξύ μας, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μικτής φυλής», είπε.

Οι αντιμεταναστευτικές απόψεις του  Όρμπαν είναι γνωστές, αλλά για την Hegedus, η ομιλία του Σαββάτου ξεπέρασε τα όρια.

«Δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι η ομιλία που εκφωνήσατε είναι μια καθαρά ναζιστική διατριβή αντάξια του Γιόζεφ Γκέμπελς», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της, σύμφωνα με τον ουγγρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο hvg.hu.

Ο Γκέμπελς ήταν επικεφαλής του υπουργείου προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ούγγρος ηγέτης φάνηκε επίσης να αναφέρεται στους θαλάμους αερίων των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν επέκρινε το σχέδιο της ΕΕ να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% επισημαίνοντας ότι “το παρελθόν μας δείχνει γερμανική τεχνογνωσία σε αυτό”. .

Η μεγαλύτερη εβραϊκή οργάνωση της Ουγγαρίας καταδίκασε την ομιλία και κάλεσε σε συνάντηση με τον  Όρμπαν. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ούγγροι Εβραίοι δολοφονήθηκαν τους τελευταίους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί από αυτούς στο Άουσβιτς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς ανέφερε ότι τα λόγια του ήταν «μακράν πιο χοντρά από αυτά που ακούγονται από όλες τις ρατσιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη» και υπενθύμισαν στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος τις σκοτεινές εποχές της δίωξής τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας είπε ότι τα σχόλια ήταν απαράδεκτα και ήταν λυπηρό που ειπώθηκαν σε ρουμανικό έδαφος.

Απαντώντας με επιστολή στην επί μακρόν σύμβουλό του, ο Όρμπαν υπερασπίστηκε τα λόγια του.

«Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι στην Ουγγαρία, η κυβέρνησή μου ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής τόσο στον αντισημιτισμό όσο και στον ρατσισμό», έγραψε.

Ο εκπρόσωπός του, Ζόλταν Κόβατς, είπε ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης “υπεριαγκωνίζονται για μερικές σκληρές γραμμές σχετικά με τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση”, αλλά παρέμεινε σιωπηλός όσον αφορά τα κύρια σημεία της ομιλίας.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία στην ομιλία του, ο  Όρμπαν είπε ότι η υποστήριξη της χώρας από τη Δύση απέτυχε, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν λειτουργούν και ότι η ειρηνευτική συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η προτεραιότητα.

Ο Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε μια ιστορική τέταρτη προεδρική θητεία τον Απρίλιο, αλλά η στάση του στον πόλεμο της Ρωσίας δεν ήταν ανάλογη με κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Διατήρησε καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επέκρινε ανοιχτά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενώ η υπόλοιπη ΕΕ συμφωνούσε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει την αγορά περισσότερου φυσικού αερίου. Η Βουδαπέστη εισάγει σήμερα το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Παρά τη λήψη μεγάλων ποσών κονδυλίων της ΕΕ, η ουγγρική κυβέρνηση έχει συχνά συγκρουστεί με την ΕΕ για ζητήματα κράτους δικαίου, όπως η ελευθερία του Τύπου και η μετανάστευση.

Με πληροφορίες από BBC

Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλή κύρωσε τα Πρωτόκολλα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: