Διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ζητά ο Ζελένσκι: Τουλάχιστον 3 νεκροί από βόμβες στην Μπιέλγκοροντ

Διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία, μπροστά από το Μέγαρο των Εθνών, χθες στη Γενεύη. EPA, MARTIAL TREZZINI




Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες Σάββατο να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του αφού τερματιστεί η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες.

«Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατέστρεψαν οι δυνάμεις κατοχής, αλλά επίσης να οικοδομήσουμε νέα θεμέλια για τις ζωές μας», που θα είναι «ασφαλείς, σύγχρονες, άνετες, προσιτές», ανέφερε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο κ. Ζελένσκι.

Θα απαιτηθούν «κολοσσιαίες επενδύσεις, δισεκατομμύρια, νέες τεχνολογίες, βέλτιστες πρακτικές, νέοι θεσμοί και, φυσικά, μεταρρυθμίσεις», είπε.

«Όσο δύσκολη κι αν είναι για εμάς η κατάσταση σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει αύριο», διαβεβαίωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Αύριο Δευτέρα, σε σύνοδο περίπου 40 δυνητικών δωρητριών χωρών στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία), η ουκρανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για την ανοικοδόμηση της ρημαγμένης από τον πόλεμο χώρας για πρώτη φορά.

Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πάντως στο διάγγελμά του ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του. Απεναντίας, «η σκληρότητά του αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και δεν μπορεί να αφεθεί κατά μέρος», είπε καλώντας τους συμπατριώτες του να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Τουλάχιστον 3 νεκροί, εκτεταμένες ζημιές στην Μπιέλγκοροντ

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν και δεκάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές στην πόλη Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Οπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 11 πολυκατοικίες και 39 κατοικίες, ανάμεσά τους πέντε που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Από τους τέσσερις τραυματίες, οι δύο χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ανάμεσά τους ένα αγόρι δέκα ετών, σύμφωνα με τον κ. Γκλάντκοφ.

«Για τους λόγους του συμβάντος διενεργείται έρευνα», ανέφερε νωρίτερα ο περιφερειάρχης.

«Πιθανόν ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης με ανεξάρτητο τρόπο.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από τις αρχές στο Κίεβο.

Η Μπιέλγκοροντ, πόλη περίπου 400.000 κατοίκων, κάπου 40 χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα με την Ουκρανία, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας.

Αφότου ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, έχουν υπάρξει επανειλημμένα αναφορές για επιθέσεις στην Μπιέλγκοροντ και σε άλλες ρωσικές κοινότητες κοντά στα σύνορα.

Η Μόσχα κατηγορεί τις δυνάμεις του Κιέβου πως εξαπολύουν επιδρομές. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επισήμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, πάντως αξιωματούχοι έχουν μιλήσει σαρκαστικά για «κάρμα», για ανταπόδοση.

Με πληροφορίες από dpa, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Κοινωνική αναταραχή συγκλονίζει τη Λιβύη, ενώ το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: