Αβορίγινες ακτιβιστές της Αυστραλίας αγωνίζονται για την αρχαία Τέχνη των βράχων [video]

File Photo Βραχογραφία των Αβορίγινων της Αυστραλίας Screenshot via YouTube video The Lost History Channel TKTC




Δύο αυτόχθονες Αυστραλοί ακτιβιστές μάχονται για να σώσουν την ιερή τέχνη των Βράχων ηλικίας 40.000 ετών στη Δυτική Αυστραλία από τη ρύπανση και τα σχέδια για ένα μεγάλο έργο φυσικού αερίου.

Η καταστροφή το 2020 βραχογραφιών των Αβορίγινων στο φαράγγι Juukan από την εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto συγκλόνισε τον κόσμο, προκαλώντας καταδίκες, παραιτήσεις, έρευνες και υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Τώρα, οι γυναίκες μέλη Aτων First Nations Raelene Cooper και Josie Alec προειδοποιούν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στη Murujuga, η οποία βρίσκεται περίπου 1.300 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ.

Ελπίζουν να έχουν παγκόσμια υποστήριξη ταξιδεύοντας αυτή την εβδομάδα από την απομακρυσμένη περιοχή Πιλμπάρα της Αυστραλίας στη Γενεύη για να απευθυνθούν στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις ανησυχίες τους.

Η Κούπερ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποσύνθεση ήταν ήδη ορατή στις βραχογραφίες του Μουρουτζούγκα, η οποία είναι ιερή γη για τους ιθαγενείς  και περιέχει την παραδοσιακή τους παράδοση.

Η Άλεκ είπε ότι λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης “η τέχνη του βράχου θα εξαφανιστεί. Δεν θα έχουμε καμία τέχνη να δείξουμε στον κόσμο”.

Το έργο φυσικού αερίου του Woodside, ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (11 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Scarborough προβλέπει 13 πηγάδια που θα ορυχθούν στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας για να αξιοποιήσουν ένα τεράστιο υποθαλάσσιο απόθεμα.

Η εταιρεία προβλέπει ότι σε πλήρη δυναμικότητα, το Scarborough θα παράγει οκτώ εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως — προκαλώντας αντιδράσεις από τις πράσινες ομάδες σχετικά με το δυναμικό εκπομπών άνθρακα.

Με πληροφορίες από barrons.com

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: