Ας μην διερωτώμαστε γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν: Η Υγεία του λαού (δυστυχώς) είναι στα χέρια της κάθε Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η υγεία είναι η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Δηλαδή, η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία, κ.ά..

Σε μια προσπάθεια να μετρηθεί η σχέση του τόσο σημαντικού προβλήματος με τεράστιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, επιχείρησα να εξετάσω κατά πόσο το διεθνές πολιτικό μοντέλο μέτρησης CIS* (Δημιουργώ, Ενημερώνω, Υποστηρίζω) επηρεάζει τον κάθε λαό σε σχέση με το βαθμό ικανοποίησης του αλλά και την ασφάλεια που μπορεί να νιώσει.

Με δείγμα νέων από τη Νέα Υόρκη, ηλικίας 18-35 ετών, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021, μετρήθηκε το μέγεθος της ανησυχίας τους σε σχέση με το θέμα της «Υγείας».

Παράλληλα, εξετάστηκε ο βαθμός ενημέρωσης που λαμβάνουν. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η σχέση του υπό αναφορά μοντέλου κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην «ασφάλεια» και «ικανοποίηση» των νέων. Με απλούς όρους, η όποια κυβέρνηση Δημιουργεί, Ενημερώνει και Υποστηρίζει επαρκώς νέες προτάσεις που αφορούν την Υγεία και άλλες παραμέτρους αυτής, μπορεί να «καθησυχάσει» τις ανησυχίες του λαού της παρέχοντας του ένα υγιές μονοπάτι.

  • Η μελέτη, μέσα από τη φωνή των νέων, επιβεβαιώνει ότι η υγεία εκπροσωπεί την πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ισορροπία, με το περιβάλλον, την οικονομία και την εργασία να δρουν ως πυλώνες προς την ορθή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Κατσίμπελη (δάσκαλος-M.Ed, Νομικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων – Greek teachers), το σώμα και ο νους μας αποτελούν αδιαίρετη ενότητα και κάθε υποβάθμισή της έχει ολέθριες συνέπειες για τη σωματική και για την πνευματική υγεία.

Κατ’ επέκταση, και με βάση τα πιο πάνω πορίσματα, ας μην διερωτώμαστε γιατί χάθηκε το μέτρο και γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όταν το όποιο κράτος αδυνατεί να παράσχει ασφάλεια (π.χ. υγεία, συνθήκες διαβίωσης, κίνδυνοι ασφάλειας που πηγάζουν από το ανεξέλεκτο μεταναστευτικό πρόβλημα, κ.ά.) μέσα από:

(1) τη Δημιουργία νέων πλάνων/προτάσεων / λύσεων

(2) τη ΣΥΝΕΧΗ ενημέρωση του λαού σε σχέση με θέματα που αφορούν την Υγεία του (δεν είναι μόνο το ΓΕΣΥ και ο COVID-19, χιλιάδες συνάνθρωποι μας υποφέρουν από πληθώρα ασθενειών που μαστίζουν τη σύγχρονη εποχή όπως μελαγχολία, εξάρτηση από βλαβερές ουσίες και διαδίκτυο, κ.ά.), και

(3) την επαρκή Υποστήριξη των πλάνων και προτάσεων που αφορούν την Υγεία, τότε «η σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία όλης της κοινωνίας νοσεί». Και τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει «με υγεία». Γι’ αυτό και η Υγεία του λαού είναι στα χέρια της κάθε Κυβέρνησης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το μοντέλο CIS απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διοίκηση και την Καινοτομία στην Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Greenwich, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Απρίλιος 2019). Τίτλος: «Συσκευασία κυβερνητικών ιδεών για την επίτευξη ικανοποίησης και αφοσίωσης των πολιτών: Δημιουργία, Ενημέρωση και Υποστήριξη».

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Η πιο πάνω μελέτη πρωτοδημοσιεύθηκε στην L.A. Voice.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Να ακούνε τους απόδημους, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα: Τι υπέδειξε ο Κρίστοφερ και ποιες οι παρακαταθήκες Μουγιάρη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: