Το Ισραήλ και η Αίγυπτος σπεύδουν προς διάσωση της Ε.Ε.: O νέος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος

Israeli Prime Minister Naftali Bennett (R) and European Commission President Ursula Von Der Leyen (L), pose for a photo before their meeting in Bennett’s office in Jerusalem, Israel, 14 June 2022. EPA, AMIR COHEN, POOL




Στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), της Αιγύπτου και του Ισραήλ, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διατηρήσει το επίπεδο προμήθειας φυσικού αερίου, αναφέρεται η εφημερίδα Liberation (κείμενο Margot Davier).

Σημειώνει, ότι με τη συμφωνία αυτή και οι τρεις πλευρές κερδίζουν, καθώς η Ευρώπη απομακρύνεται από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, για το Ισραήλ είναι μια οικονομική και διπλωματική ευκαιρία και για την Αίγυπτο το να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω συμφωνία έρχεται τη στιγμή που η Μόσχα αποφασίζει να περιορίσει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, με τη  Gazprom να ανακοινώνει χθες τη μείωση κατά ένα τρίτο των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, στη Γερμανία και τη μείωση κατά 15% στην ιταλική εταιρεία Eni.

Κατά την ε/φ, για το Ισραήλ είναι μια ευκαιρία ταυτόχρονα οικονομική και διπλωματική. «Δεν μιλάμε αρκετά για τη σημασία του φυσικού αερίου στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου και τον αντίκτυπό του στη γεωπολιτική θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή», παρατηρεί ο Lior Schillat, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ.

Γίνεται αναφορά στα εν ενεργεία κοιτάσματα του Ισραήλ, το Tamar, το Leviathan και το Karish, ως προς το οποίο υπογραμμίζεται η διαμάχη εδώ και μία δεκαετία με το Λίβανο για την ακριβή οριοθέτηση του.

Σημειώνεται, ότι τη μεταφορά  του φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, με την υπογραφή συμφωνίας το 2020, δίνει, όπως τόνισε και η πρόεδρος της Επιτροπής «την ευκαιρία στην Αίγυπτο να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».

Υπογραμμίζεται, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν το εβραϊκό κράτος στο να επανεξετάσει την ενεργειακή του στρατηγική, ανακοινώνοντας στις 30 Μαΐου την προετοιμασία νέων διαγωνισμών, για την εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπεράκτια, ώστε να καταστεί βασικός προμηθευτής για τους Ευρωπαίους, χρησιμοποιώντας κοιτάσματα στη Μεσόγειο Θάλασσα, τη στιγμή που λίγους μήνες νωρίτερα, είχε ανακοινώσει, ότι ήθελε να σταματήσει την αναζήτηση φυσικού αερίου για το έτος 2022, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

ΠΗΓΗ: Liberation, Margot Davier – Approvisionnement en gaz: Israël et l’Egypte à la rescousse de l’Union européenne

Μιλήστε τη γλώσσα της αλήθειας κ. Σχοινά: Ποιοι Κύπριοι πολιτικοί υποστηρίζονται από τον Πούτιν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: