File Photo Το διαστημόπλοιο Voyager EPA PHOTO NASA/ljm
Πλησιάζουν οι τίτλοι τέλους στο «μαγικό» ταξίδι δεκαετιών των Voyager 1 και 2 της NASA;
Τα δύο διαστημόπλοια είναι -πιθανώς- τα μακροβιότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρά τις μεγάλες αποστάσεις και τα χρόνια λειτουργίας τους, εξακολουθούν να έχουν καθημερινή επικοινωνία με τη NASA.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η NASA φέρεται να εξετάζει χρονοδιάγραμμα για την παύση συγκεκριμένων συστημάτων τους, 44 χρόνια μετά.
Και τα δύο Voyager εκτοξεύτηκαν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 1977 και σχεδιάστηκαν για να διαρκέσουν πέντε χρόνια ώστε να μελετήσουν τον Δία και τον Κρόνο.
Ωστόσο, το έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το συγκεκριμένο όριο, καθώς ταξιδεύουν εδώ και 44 χρόνια, αλλά η NASA σχεδιάζει τώρα να αρχίσει να απενεργοποιεί ορισμένα από τα συστήματα των Voyager, με την ελπίδα να παρατείνει το ταξίδι τους περίπου μέχρι το 2030.
Το Voyager 1 έχει πλέον μόνο τέσσερα λειτουργικά όργανα, ενώ το Voyager 2 πέντε. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στο τέλος της ζωής τους το 2025. Ωστόσο, άλλοι είναι κάπως πιο αισιόδοξοι και πιστεύουν πως τα Voyager θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και την επόμενη δεκαετία.
Τα Voyager έχουν καταφέρει μία σειρά από ρεκόρ στα ταξίδια τους: Το Voyager 1 το 2012 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που βγήκε στο διαστρικό διάστημα. Το Voyager 2 είναι το μόνο σκάφος που έχει περάσει και από τους τέσσερις πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα.
Παρά το γεγονός πως τα δύο διαστημόπλοια έχουν αφήσει αρκετά πίσω τους πλανήτες, συνεχίζουν να αποστέλλουν στη Γη δεδομένα και παρατηρήσεις αναφορικά με το πού μειώνεται η επιρροή του ήλιου και πού αρχίζει το διαστρικό διάστημα.
Mε πληροφορίες από ethnos.gr
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE