Σκληρή επίθεση του Fox εναντίον του Ερντογάν: Χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για δικά του συμφέροντα, στρέφεται στη Συρία κατά των συμμάχων των ΗΠΑ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολά, Μαδούρο στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το αμερικανικό συντηρητικό κανάλι FOX, που ανήκει στον Ρόμπερτ Μέρντοχ, σε ρεπορτάζ του Benjamin Weinthal με τίτλο Turkeys Islamist leader using NATO to get free hand and punish US allies μεταδίδει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν (Recip Tayyip Erdogan), ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ για να αξιοποιήσει τα δικά του εθνικά συμφέροντα σε βάρος του οργανισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες ανέβασε τους τόνους στην εκτόξευση απειλών, εμποδίζοντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στην οργάνωση, και τώρα είναι έτοιμος να εισβάλει στη βόρεια Συρία, όπου οι Κούρδοι, εταίροι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS, βρίσκονται στο στόχαστρο του.

Η καθηγήτρια Ofra Bengio, ειδικός στην Τουρκία και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε στο Fox News Digital:

«Είναι καλή ώρα για αυτόν [Ερντογάν] να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, επειδή η Ρωσία εμπλέκεται στην Ουκρανία και [η Μόσχα] χρειάζεται την Τουρκία, επειδή μπορεί να ασκήσει βέτο στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι ο χρόνος είναι καλός για τον Erdogan να διαμελίσει τη Συρία, επειδή «οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στην περιοχή».

Το 2019, η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αφότου ο Erdogan ξεκίνησε επίθεση στη Συρία, για να πολεμήσει τις Μονάδες Άμυνας του Λαού, πιο γνωστές ως YPG.

Οι επικριτές λένε ότι η διακοπή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία παίζει ρόλο στη στρατηγική του Ρώσου Προέδρου Putin να αποδυναμώσει τη στρατιωτική συμμαχία, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την εισβολή του στην Ουκρανία και την περαιτέρω επιθετικότητα σε όλη την Ευρώπη.

Ο Erdogan μίλησε πρόσφατα με τον Ρώσο ηγέτη και πρότεινε η Τουρκία να παίξει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατήρησης» για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία.

Και δεν είναι μόνο η Φινλανδία και η Σουηδία. Θέλοντας να αποδείξει κάτι, ο Erdogan άνοιξε ένα δεύτερο νέο μέτωπο με το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, όταν έβαλε τέλος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, σχετικά με την καταγγελία της Άγκυρας για υποτιθέμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Η τελευταία του μάχη με το ΝΑΤΟ έχει εξαπλωθεί στη Συρία και επηρεάζει ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Erdogan έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να εξαλείψει το προπύργιο των Κούρδων, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, και να δημιουργήσει μια περιοχή πλήρως με αραβικό πληθυσμό.

Ο τελευταίος γύρος υπερεθνικισμού του Erdogan έχει σημάνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον, επειδή το YPG -μια στρατιωτική δύναμη που αποτελείται κυρίως από Κούρδους της Συρίας- έπαιξε καθοριστικό ρόλο, βοηθώντας τον στρατό των ΗΠΑ να νικήσει το ISIS.

Ο Blinken κατέστησε πρόσφατα σαφή τη σκέψη της κυβέρνησης για μια τέτοια κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ενάντια σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και να δώσει την ευκαιρία σε τρομοκρατικές ομάδες.

Οι Κούρδοι της Συρίας ανησυχούν πολύ για την ανακοίνωση του Erdogan για επικείμενη εισβολή, σύμφωνα με το Fox News Digital. Ο Erdogan παρουσίασε το σχέδιο του για τον τουρκικό επεκτατισμό με ξεκάθαρους όρους το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet της Κωνσταντινούπολης, ο Erdogan είπε: «Το να ασχολούμαστε με το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και άλλες αδελφικές περιοχές είναι καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η μέρα εγκαταλείπουμε αυτές τις περιοχές είναι η μέρα που εγκαταλείπουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η αχανής Οθωμανική Αυτοκρατορία – αναφέρεται στο ρεπορτάζ – έλεγχε για πολύ καιρό το έδαφος στη Συρία που ο Erdogan σκοπεύει να κατακτήσει. Η Uzay Bulut, αναλυτής και δημοσιογράφος από την Τουρκία που κατοικούσε στο παρελθόν στην Άγκυρα, είπε στο Fox News Digital:

«Η Τουρκία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ύπαρξή της [ως δημοκρατία] το 2023. Επιδιώκοντας το όνειρό του για μια αποκατεστημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Erdogan έχει διεκδικήσει δημοσίως τμήματα της βόρειας Συρίας και του Ιράκ ως μέρος της Τουρκίας». Στόχος του Erdogan είναι ο «νεο-οθωμανικός επεκτατισμός», είπε ο Bulut, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι ο νταής της περιοχής».

ΠΗΓΗ: ΚΑΝΑΛΙ FOX

Ο Ερντογάν κουνάει πολλές κόκκινες σημαίες: Η ουκρανική κρίση είναι μια ευκαιρία για να δείξει τη …σημασία του!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: