Συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε δύο χρόνια

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (Α) και ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Με τη συνδρομή της Ελλάδας, η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινά μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Νουρής.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, μετά από συζητήσεις 10 ετών, ψηφίστηκαν από τον περασμένο Μάρτιο τρία νομοσχέδια που αφορούν τις συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων καθώς και στη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών.

Μετά από σειρά αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, (όπως συνέβη και στη χώρα μας με το σχέδιο «Καποδίστριας»), οι 30 δήμοι μειώθηκαν σε 20 και οι 354 κοινότητες συγχωνεύθηκαν σε 30 «συμπλέγματα».

Στο πλαίσιο των τελευταίων, οι κοινότητες θα έχουν κοινές υπηρεσίες, με ενιαία τιμολόγηση, ενώ προ της μεταρρύθμισης ήταν κατακερματισμένες και υποστελεχωμένες και με διαφορετικές χρεώσεις μεταξύ τους (π.χ. στην ύδρευση και την αποχέτευση), γεγονός που όπως ειπώθηκε προκαλούσε δυσφορία στους καταναλωτές.

Μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό στοίχημα αποτελούν οι πέντε επαρχιακοί οργανισμοί στους οποίους θα συμμετέχουν οι δήμοι και οι κοινότητες και συνιστούν νομικά πρόσωπα με μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα το καθένα: Ύδρευση, αποχέτευση, πολεοδομία, διαχείριση απορριμμάτων και περιβαλλοντικός σχεδιασμός.

Οι λόγοι της μεταρρύθμισης, όπως σημείωσε ο Κύπριος υπουργός είναι η ανάγκη για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες σε χαμηλότερο κόστος και η επίτευξη της βιωσιμότητας των ΟΤΑ οι οποίοι όπως τόνισε «σχεδόν κάθε χρόνο ανέτρεχαν στο κεντρικό κράτος ως επαίτες για χρηματοδότηση».

Στην πράξη οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2024 οπότε θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στη Μεγαλόνησο.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι σε αυτή την μεταβατική περίοδο, η Ελλάδα και ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτό το εγχείρημα και θα μεταφέρει τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει κυρίως από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Για την ομαλότερη μετάβαση στο νέο καθεστώς, θα δημιουργηθεί κοινή ομάδα Ελλήνων και Κυπρίων εμπειρογνωμόνων, υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιάννη Καραγιάννη, νομικού και με πολύχρονη θητεία στον δημαρχιακό θώκο του Λαγκάδα.

Οι πρώτες συζητήσεις θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο προκειμένου να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας, η οποία όπως είπε ο κ. Βορίδης πιθανόν να επικυρωθεί με διακρατική συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο τραπέζι η επαναφορά μάσκας στην Κύπρο για συγκεκριμένους χώρους: Eκτόξευση των κρουσμάτων κορωναϊού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: