«Πράσινο φως» από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας για μεταφορά μεταναστών στη Ρουάντα: Απόψε η πρώτη πτήση

File photo: Διαδήλωση υπέρ των μεταναστών στο Λονδίνο. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA




Η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει στη Ρουάντα μετανάστες, οι οποίοι έφθασαν παράτυπα στη Βρετανία, μπορεί να πραγματοποιηθεί, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, αφού οι δικαστές απέρριψαν τις απόπειρες να εμποδισθεί με δικαστική εντολή.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις και ένα συνδικάτο είχαν επιδιώξει να προσφύγουν εκ νέου κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να στείλει στη Ρουάντα ανθρώπους που ζητούν άσυλο στη Βρετανία, αφού πρωτοβάθμιο δικαστήριο και εφετείο είχαν ανακοινώσει πως η πρώτη σχεδιαζόμενη πτήση για τη μεταφορά τους μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρόμπερτ Ριντ απέρριψε το αίτημα δικηγόρων των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προσφύγουν κατά της απόφασης.

Η πτήση πρόκειται να αναχωρήσει απόψε.

Μια αίτηση για δικαστικό έλεγχο αναμένεται να εξετασθεί τον Ιούλιο, όταν θα κριθεί το ζήτημα σχετικά με το αν η κυβερνητική πολιτική είναι σύννομη ή όχι, σημείωσε ο δικαστής, όμως αυτό δεν είναι λόγος για να μην πραγματοποιηθεί η πτήση.

«Η Ρουάντα θα λάβει όλα τα εύλογα μέτρα σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε καθένα από τα άτομα που μετεγκαθίστανται να μπορεί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεωθεί νομικά να διευκολύνει την επιστροφή αυτού του προσώπου», δήλωσε ο Ριντ.

«Με αυτή τη διαβεβαίωση και για τους λόγους τους οποίους εξήγησα, το δικαστήριο αρνείται να επιτρέψει την προσφυγή».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Άνοδος 82% των παράτυπων εισόδων Ε.Ε. από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο (FRONTEX)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: