Ποιος θα είναι ο “καμικάζι” στη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.: Η Βουλγαρία συνεχίζει να λέει όχι στους Σκοπιανούς

FILE PHOTO: Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov EPA, STEPHANIE LECOCQ




Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (23-24/6) είναι πιθανό να μείνει αξέχαστη για τη διεύρυνση, δηλαδή τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Κάτι όμως λείπει για να χαρακτηριστεί συνολικά επιτυχής, γράφει το Euractiv, (κείμενο των Georgi Gotev, Krassen Nikolov).

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία περιμένουν επίσης καλά νέα – την καθυστερημένη απόφαση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Ωστόσο, το βουλγαρικό βέτο για τα Σκόπια, παραμένει εμπόδιο και για τις δύο χώρες, σημειώνουν οι συντάκτες.

Παρά την καθυστερημένη ανάληψη πρωτοβουλίας της γαλλικής προεδρίας η πιθανότητα άρσης του βέτο είναι σχεδόν μηδενική. Πριν από μέρες, η Γαλλία κατέθεσε μια πρόταση που πληροί ορισμένους από τους όρους και τις απαιτήσεις της Σόφιας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Επιτροπής και της σύνδεσης της διμερούς διαδικασίας με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

  • Είναι παρόμοια με μια πρόταση που έγινε εδώ και καιρό από τα Σκόπια σύμφωνα με την οποία θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια όλα τα ζητήματα να μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά τις διαπραγματεύσεις κεφάλαιο προς κεφάλαιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Kiril Petkov είναι έτοιμη να καταρρεύσει και, η ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε κάλλιστα να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (23/6), που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση του λαϊκιστικού εταίρου «Υπάρχει τέτοιος λαός» στο συνασπισμό, το λαϊκιστικό, λόγω διαφωνιών σχετικά με τον προϋπολογισμό και την πολιτική έναντι των Σκοπίων.

Οι πραγματικοί λόγοι για τη σύγκρουση μεταξύ Trifonov και Petkov είναι πιθανώς διαφορετικοί και το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας είναι απλώς μια βολική, αν και σημαντική πρόφαση.

Οι ηγέτες της ΕΕ που προσπαθούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί το βέτο πρέπει να κατανοήσουν την πραγματική ουσία του προβλήματος. Το βέτο έχει γίνει η μέγιστη έκφραση του βαθύτερου συντηρητισμού στη βουλγαρική κοινωνία, που πηγάζει από τη μακροχρόνια δημογραφική κρίση και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της χώρας. Υπάρχει κίνδυνος το βέτο να γίνει μέρος της βουλγαρικής ταυτότητας και ό,τι προσφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ θα απορριφθεί ως απαράδεκτο.

Οι ίδιες διεργασίες λαμβάνουν χώρα και στα Σκόπια, τα οποία είχαν ήδη αντιμετωπίσει ένα εξίσου ευαίσθητο ζήτημα με τη γειτονική Ελλάδα, μέλος επίσης της ΕΕ, για το όνομά τους. Τελικά η χώρα συμφώνησε να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία το 2019 για να κατευνάσει την Αθήνα.

Τα Σκόπια και η Σόφια είναι αλληλοεξαρτώμενες. Κανείς δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον άλλον να προχωρήσει. Ή μάλλον, όταν ο ένας φαίνεται έτοιμος να σημειώσει πρόοδο, ο άλλος κάνει ένα βήμα πίσω.

  • Μάλλον δεν έχει σημασία τώρα, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov έπαιξε ρόλο σε αυτό. Κανείς στη Βουλγαρία δεν θα είχε προσέξει ότι η Σόφια έδινε πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων, αν το GERB του Borissov δεν είχε βοηθήσει στη δημιουργία αυτού του μύθου και έτσι σφράγισε το αδιέξοδο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη Βόρεια Μακεδονία, της οποίας οι ελίτ συνδέονται πολύ πιο οικονομικά με το Βελιγράδι και την Αθήνα παρά με τη Σόφια, γεγονός που μπορεί να τις κάνει κάπως πιο επιρρεπείς στη ρωσική προπαγάνδα. Γενικά, η Μόσχα επωφελείται από ζητήματα όπως η παγωμένη προοπτική για τα Σκόπια.

Η άρση του βέτο στη Βουλγαρία είναι πιθανό να είναι ένα ατελείωτο γαϊτανάκι μέχρι κάποιος να αποκτήσει επιτέλους το θάρρος να το άρει με τίμημα τη φήμη και την καριέρα του.

Το 2002, όταν η Βουλγαρία πλησίαζε στην ένταξη στην ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπόδιο, δηλαδή το κλείσιμο τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κοζλοντούι της χώρας, άρθηκε με την υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών Solomon Passy. Πέταξε κρυφά στις Βρυξέλλες και το υπέγραψε μια μέρα πριν το βουλγαρικό κοινοβούλιο επρόκειτο να απαγορεύσει το πρόωρο κλείσιμό τους. Ήταν μια κίνηση καμικάζι, αλλά έτσι επιτράπηκε η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Οι συντάκτες αμφιβάλλουν ότι υπάρχει περίπτωση να φερθεί ο Petkov σαν καμικάζι.

Ήδη έχει στείλει τη γαλλική πρόταση για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας στο κοινοβούλιο χωρίς κανένα σχόλιο. Διαμεσολαβητής θα είναι ο Πρόεδρος Rumen Radev ο οποίος είναι πολύ λιγότερο φιλικός με τα Σκόπια, και εξαρτάται από το αν μπορεί να κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να αλλάξει θέση.

Ωστόσο αυτές οι διεργασίες δεν θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα ή σύντομα. Εάν είμαστε τυχεροί, θα μπορούσε – ελπίζουμε –  να συμβεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της Τσεχικής Προεδρίας.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Georgi Gotev, Krassen Nikolov – EU summit seeks kamikaze

Ο Σταυρίδης συνεχίζει να χαϊδεύει τους Τούρκους: Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσει την Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία, λέει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: