Ο Σολτς στηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.: Και προσπαθεί να άρει τις βουλγαρικές αντιρρήσεις

FILE PHOTO: (L-R) President of Serbia Aleksandar Vucic, North Macedonia’s Prime Minister Dimitar Kovacevski and Prime Minister of Albania Edi Rama attend the joint press conference during the Open Balkan Summit in Ohrid, Republic of North Macedonia. EPA, GEORGI LICOVSKI




Στη διήμερη περιοδεία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς (Scholz) στα Σκόπια και τη Βουλγαρία το Σάββατο σε μια προσπάθεια να επιλύσει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών που έχει μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), αναφέρεται το πρακτορείο Αssociated Press, (κείμενο Konstantin TestoridesVeselin Toshkov).

Ο Scholz υπογράμμισε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας» για τη Γερμανία και ότι η χώρα του είναι «σοβαρή» στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αξίζουν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας DKovachevski στα Σκόπια.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν μπορούν να είναι όμηροι ενός και μοναδικού κράτους μέλους της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε με τη σειρά του ο Kovachevski σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ότι στη συνέχεια ο Scholz μετέβη στην Σόφια όπου για  μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι υποστηρίζει σθεναρά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι θα σημειωθεί πρόοδος πριν από την ολοκλήρωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ στις 30 Ιουνίου.

Τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται μια σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των δύο βαλκανικών γειτόνων. «Η ιστορική μας εμπειρία δείχνει, ωστόσο, ότι είναι ωφέλιμο  για όλες τις χώρες όταν ξεπερνιέται η δυσπιστία και οικοδομούνται φιλικές σχέσεις με τους γείτονες», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε μια νέα δυναμική σε αυτή τη διαδικασία», επανέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος μετά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov και πρόσθεσε ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία. «Θα παράσχω υποστήριξη για να γίνουν τα επόμενα βήματα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Αssociated Press, Konstantin TestoridesVeselin Toshkov – Germanys Scholz tries to unblock North Macedonias EU bid

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: