Ο Μακάριος, ο Γρίβας και οι Εοκαβητατζήδες …επιστρέφουν: Πότε θα σοβαρευτούν οι Κύπριοι πολιτικοί;

O πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον στρατηγό Γρίβα. Δεξιά ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης. Φωτογραφία αρχείου, ΓΔΠ




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η ώρα να μπερδευτούν στις εκλογές του 2023 -επαναλαμβάνω: του 2023- ο Μακάριος, ο Γρίβας, οι εοκαβητατζήδες… Είναι κάτι σαν νομοτέλεια. Να μας παίρνουν πίσω, σαράντα χρόνια, πενήντα, εξήντα…

Προφανώς, δεν έχουν απαντήσεις στα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες και τη χώρα και προτιμούν την παρελθοντολογία. Είναι πιο εύκολες οι συσπειρώσεις έτσι, και δεν χρειάζεται να λένε τι θα κάνουν για την Κύπρο του αύριο όταν μιλούν για την Κύπρο του χτες.

Ξεχνούν, όμως, σε ποιους απευθύνονται. Οι νέοι άνθρωποι, των 20, 30, 40 χρόνων, νομίζουν πως σκέφτονται το δύσκολο παρόν και το αβέβαιο μέλλον τους ως προέκταση αυτών που έζησαν οι γονιοί και οι παππούδες τους; Όχι γιατί δεν τους ενδιαφέρουν, αλλά γιατί τα θεωρούν ιστορία.

  • Μακρινή ιστορία. Τη διαβάζουν στα βιβλία πια, ούτε την έζησαν, ούτε θέλουν να τη βρουν ποτέ μπροστά τους. Εκτός κι αν δεν είναι τους νέους, που θέλουν να προσεγγίσουν και να πείσουν. Ίσως να προσπαθούν ακόμα να συσπειρώσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους που φυλλοροούν. Αλλά, αν ξεκίνησαν από τώρα τις αναζωπυρώσεις συζητήσεων περί Μακαρίου και Γρίβα, όταν πλησιάσουν οι εκλογές και οι συσπειρώσεις θα είναι ακόμα εκτός στόχων, τι θα κάνουν;

Τέλος πάντων. Ο Αρχιεπίσκοπος, που ξεκίνησε αυτές τις άσκοπες συζητήσεις (συνέντευξη στον Πολίτη), είπε πολύ πιο σοβαρά πράματα από τα περί λαϊκού ερείσματος που απολαμβάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκρίνοντάς τον με τον Μακάριο.

Είπε, για παράδειγμα, ότι δύο μητροπολίτες είναι προτεστάντες και δεν συγκινήθηκε κανένας. Είπε για τον μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο και τον Ταμασού Ησαΐα: «Αν δεν θέλουν να συλλειτουργήσουμε, ώρα τους καλή, αλλά τους είπα πως είναι εκτός Εκκλησίας. Τους είπα: «Δεν είστε μέλη της Εκκλησίας της Κύπρου. Είστε προτεστάντες».

Δύο μητροπολίτες είναι, λέει, εκτός Εκκλησίας, είναι προτεστάντες. Δηλαδή, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοινώνει στο ποίμνιο ότι είναι αιρετικοί οι μητροπολίτες μας; Τόσο εύκολα στιγματίζει δύο ηγήτορες της Εκκλησίας; Πόσο σοβαροί είμαστε ως Κράτος αν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας χαρακτηρίζει έτσι δύο μητροπολίτες και η πολιτική ηγεσία συζητά, με τον ίδιο τρόπο που συζητούσε πριν από μισό αιώνα, για τον Μακάριο και τον Γρίβα;

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν στους πολίτες; Ότι δεν πρέπει να τους παίρνουν στα σοβαρά. Ή, για να θυμηθώ τον αείμνηστο Αλέκο Κωνσταντινίδη, στην Κύπρο δεν πρέπει να παίρνεις τίποτε εντελώς στα σοβαρά και τίποτε εντελώς στα αστεία.

Όταν, λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει «αιρετικούς» δύο μητροπολίτες, οι οποίοι διαθέτουν και ισχυρό λαϊκό έρεισμα, πώς θα τον πάρεις στα σοβαρά όταν λέει ότι το ΑΚΕΛ είναι πράκτορες των Βρετανών από τον καιρό του Πάπη; Έτσι τα πετάνε αυτά, σαν να ήρθε αίφνης η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Ή, όταν λέει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει λαϊκό έρεισμα όπως είχε ο Μακάριος; Ή, ότι τα παιδιά του ΕΛΑΜ που έλεγε ότι είναι «μορφωμένα παιδιά» τώρα λέει ότι «είναι πελλοί»;

  • Όλα μπαίνουν σε ένα καζάνι και γίνονται σούπα. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πια τα σοβαρά από τα αστεία. Ποιον να εμπιστευτεί ο πολίτης; Η απογοήτευση είναι στο ζενίθ. Κι ακόμα είναι μακριά οι εκλογές…

Κι όλ΄ αυτά, την ώρα που οι πολίτες βάζουν βενζίνη για να πάνε δουλειά και δεν ξέρουν αν θα τους αρκέσει για να επιστρέψουν στο σπίτι. Την ώρα που οι τιμές ακόμα και των πιο βασικών ειδών πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα ύψη.

Την ώρα που οι νέοι μας δουλεύουν με οκτακόσια και χίλια ευρώ και δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν ποτέ να αυτονομηθούν και να κάνουν οικογένεια. Την ώρα που ούτε μπορείς να κτίσεις σπίτι, ούτε μπορείς να ενοικιάσεις.

Την ώρα που βιώνουμε τον τρόμο των απειλών του Ερντογάν και όλοι μας λένε ότι «δεν αποκλείεται να κάνει εξαγωγή κρίσης» στα κεφάλια μας.

Σοβαρευτείτε, επιτέλους.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

“Ο Μακάριος ζει και μας καθοδηγεί”! Οι “μακαριακές πρακτικές” και η ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: